Miliardář Křetínský kupuje rádia, včetně Frekvence 1 či Evropy 2

Praha - Společnost Czech Media Invest (CMI), kterou spoluvlastní a řídí miliardář Daniel Křetínský, kupuje od Lagardére rozhlasové stanice v Česku, Polsku, na Slovensku a v Rumunsku. K těm patří třeba Frekvence 1 a Evropa 2. Prodejní cena činí 73 milionů eur (zhruba 1,8 miliardy Kč). ČTK to dnes oznámil člen představenstva CMI Daniel Častvaj.

Na podmínkách prodeje rozhlasových stanic se CMI dohodla s Lagardére Group. Pro uzavření transakce je podle Častvaje potřebný souhlas regulačních orgánů v dotyčných zemích. Lagardére podle agentury Reuters oznámila, že prodej je součástí širší strategie zeštíhlení skupiny.

"CMI tak získává do svého portfolia nový mediatyp postavený na silných rozhlasových brandech," uvedl Častvaj. CMI prostřednictvím svých dceřiných společnosti Czech News Center (CNC) a CN Invest dosud působila zejména v oblasti tisku. Vydává čtyři deníky, mezi nimi Blesk, Sport a Aha!, desítky časopisů, například týdeník Reflex nebo Svět motorů, a také webové tituly. Společnost také vlastní dvě tiskárny a je lídrem ve vydávání knih a distribuce tisku.

Společnosti provozující rozhlasové stanice, které jsou předmětem transakce, vykázaly loni konsolidované tržby přibližně 56 milionů eur (1,4 miliardy Kč), uvedl Častvaj. V Česku do nadnárodní sítě Lagardére Group patří mediální skupina Lagardere Active ČR. Provozuje pět českých rozhlasových stanic, jednu slovenskou stanici a mediální zastupitelství Regie Radio Music. Z českých rozhlasových stanic vedle Evropy 2 a Frekvence 1 pod Lagardére spadá Rádio Bonton, Dance Radio a stanice Zet.

Podle mediálního experta Jana Potůčka se tuzemská média soustřeďují do rukou českých podnikatelských skupin. "Pro CNC to je velká posila, očekávám hodně synergií mezi bulvárními deníky Blesk, Aha! a rádii Evropa 2 a Frekvence 1. Průniků může být více, navíc se nabízí crossmediální propagace, například Reflexu ve vysílání Evropy 2," řekl ČTK. Akvizice tak podle něj dává smysl, společnosti Czech News Center ale v portfoliu nadále chybí televize. "Očekávám, že bude velká snaha nějakou stanici získat. Nemyslím si, že by stavěli novou televizi na zelené louce, spíše nějakou koupí," dodal Potůček.

CNC se podle šéfredaktora serveru Mediář.cz Ondřeje Austa již k televiznímu byznysu přiblížila, když na začátku letošního roku získala menšinový podíl ve firmě Magical Roof, která na českém trhu provozuje televizní stanici Joj Family. CNC v televizní firmě získalo 20 procent, většinových 80 procent dál patří společnosti Slovenská produkčná, která na Slovensku vlastní a provozuje kanály TV Joj a TV Joj plus.

Spoluzakladatelem skupiny Lagardére Active ČR je současný prezident firmy Michel Fleischmann. Skupina vznikla v roce 1991, kdy spustila první ze svých rádií Evropu 2, která je v Česku druhým nejvíce poslouchaným rádiem. Frekvenci 1 patří čtvrté místo. Podle průzkumu Radioprojekt poslouchalo v loňském druhém a třetím čtvrtletí Evropu 2 denně 858.000 lidí, Frekvence 1 měla denně 814.000 posluchačů. Nejposlouchanějším celostátním rádiem je Impuls, třetí je Radiožurnál.

Související

Daniel Křetínský

Křetínský investuje do francouzských médií. Společnost CMI koupila časopisy Lagárdére

Společnost Czech Media Invest (CMI), kterou spoluvlastní český miliardář Daniel Křetínský, dokončila nákup francouzských časopisů mediální skupiny Lagardére za 52 milionů eur (zhruba 1,34 miliardy Kč). Součástí koupě je licence na značku módního magazínu Elle pro Francii. Skupina Lagardére ale dále zůstává vlastníkem mezinárodní značky Elle. Oznámil to dnes v tiskové zprávě člen představenstva CMI Daniel Častvaj.

Více souvisejících

Czech Media Invest Daniel Křetínský Rádio Frekvence 1 Rádio Evropa 2 Ekonomika Media

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy