Farmtec z Agrofertu plánuje velkou expanzi, hitem jsou speciální žlaby

Jistebnice - Firma Farmtec, zaměřená na investice do zemědělství, plánuje růst výrobních kapacit o 20 procent. Rozvíjí také svůj nejúspěšnější výrobek, vyhřívané napájecí žlaby, jichž prodá tisíce ročně. Tržby společnosti s 238 zaměstnanci, jež patří do holdingu Agrofert, loni meziročně stouply zhruba o 12 procent na 933 milionů Kč. ČTK to řekl generální ředitel Farmtecu Bohumil Belada.

Firma dodává stáje pro skot, prasata, drůbež, ovce, kozy, dodává dojicí techniku, vybavení jímek, bioplynové stanice i posklizňové linky. Zaměřuje se především na investice do živočišné výroby, od roku 2013 vnímá výrazný pokles obnovitelných zdrojů energie.

Tržby za loňský rok budou 933 milionů korun, zisk před zdaněním 19,6 milionu, meziročně o 3,4 milionu vyšší. "Rok hodnotíme jako úspěšný. Dařilo se vyváženě všem oblastem. Gro naší činnosti zajišťuje živočišná výroba, stavby pro skot, pro prasata i pro drůbež," řekl ředitel.

Letos čeká Farmtec zhruba stejné tržby jako loni. I když klesá cena mléka, masa, a zemědělci tak utrží méně, firma to chce nahradit větším počtem zakázek v zahraničí. Nedávno prodala dojírnu do Běloruska, působí v Rusku i dalších zemích bývalého SSSR. Poptávky má na Balkáně i v Africe, v Angole po farmách na drůbež. Stabilně dodává do Polska i na Slovensko.

Farmtec letos investuje 16 milionů. Peníze dá do přístavby výroby a nových strojů, jako jsou svařovací roboti, čeká díky tomu růst výrobních kapacit o 20 procent. Další investice míří do zařízení na čárový kód a do skladového hospodářství. Asi 80 procent ze zisku firma investuje.

Společnost rozvíjí nerezové vyhřívané napájecí žlaby, svůj dlouhodobě nejúspěšnější výrobek, jejž dodá ročně řádově tisíce. "Kupuje ho od nás i některá konkurence. Letos máme další inovace," řekl ředitel.

Firma ročně dokončí desítky projektů. Jedním z nich je například kruhová dojírna na farmě Bukovec na Domažlicku, novostavba dvou stájí s kapacitou 786 dojnic. Je v provozu rok, a zatímco před tím dojila jedna kráva 26 litrů, v novém provozu je to 32 litrů. "Ukázalo se, že když se vytvoří dobré podmínky, tak zvířata to vrátí ve své produkci," řekl Belada. K dalším zajímavým zakázkám řadí práci pro farmu Převýšov, kde Farmtec zmodernizoval porodnu prasnic, nyní modernizuje výkrm prasat.

Farmtec vyvíjí dojírny včetně softwaru. Přístroj na krku zvířat měří, kolik udělá kráva za hodinu pohybů, kolikrát přežvykuje, kolik má potravy, data jdou do počítače a jsou propojena s mobilem zootechnika. Firma rozvíjí automatické řízení farem a letos chce dokončit zařízení, díky němuž získá nově z mléka další údaje, které zhodnotí jeho kvalitu.

Společnost má 238 zaměstnanců, polovina lidí v ní pracuje přes deset let, fluktuace je malá. Počet pracovníků stále roste, z agentur nemá Farmtec nikoho. Loni doplnila zaměstnance do výroby i servisu. Farmtec sídlí v Jistebnici. Deset let provozuje internetový obchod, od konce roku 2012 patří do Agrofertu, prodeje do skupiny tvoří asi 15 procent.

Farmtec zemědělci Agrofert Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Tuleja ministrem pro vědu a výzkum nebude. Nominace se vzdal

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát nominace do funkce. Ve vládě měl nahradit poslankyni Helenu Langšádlovou, jejíž demisi již přijal prezident Petr Pavel.  

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy