Vítek hraje vabank: Nabízí za Sazku miliardu korun

Praha - Podnikatel a největší věřitel společnosti Sazka Radovan Vítek chce nabídnout akcionářům miliardu korun za stoprocentní podíl akcií. V nedělním prohlášení o tom informoval média.

„Hodnota Sazky se odvíjí od její činnosti. Společnost však nezadržitelně spěje do insolvence. Dávám přednost reorganizaci společnosti, která může probíhat jak pod taktovkou věřitelů, tak s podporou dlužníka. V obou případech však na akcionáře mnoho nezbude,“ uvedl Vítek. „Nabízená miliarda korun tak představuje patrně jediné peníze, které v souvislosti se Sazkou ještě uvidí,“ dodal.

Nabídka je podle něj platná pouze v případě, že s ní budou souhlasit všichni akcionáři. Částka za balík jednotlivým svazům se bude odvíjet od jejich vlastnického podílu v Sazce. Kromě jednorázové částky za vlastnické podíly nabízí Vítek akcionářům v budoucnu také peníze na jejich sportovní činnost. „Součástí návrhu je také garance prostředků určených na sportovní aktivity, která se bude opírat o připravovaný herní zákon a z něj vyplývající povinnost odvádět určité procento ze zisku na veřejně prospěšné účely,“ potvrdil Josef Lébr, který působí jako Vítkův vyjednavač se sportovními svazy. Ten má také Vítkovu nabídku akcionářům Sazky předložit.

„Je to z mé strany poslední návrh, který akcionářům předkládám. Vzhledem k výši mé pohledávky a míře angažovanosti jsem přesvědčen, že v tuto chvíli neexistuje nikdo jiný, kdo by dokázal situaci lépe řešit. Nabídka odkupu akcií je v tomto okamžiku logickým krokem,“ uzavřel Vítek.

Největším akcionářem Sazky je Český svaz tělesné výchovy s téměř 68 procenty akcií, menší podíly mají olympijský výbor, Sdružení sportovních svazů, Sokol nebo Orel.

Loterijní společnost mají zachránit dva investoři. Společnosti Penta a E-Invest se se Sazkou dohodly na strategickém partnerství s tím, že poskytnou dostatek peněz na odvrácení insolvence, mělo by jít zhruba o 2 miliardy korun. Za to má Sazka investorům 15 let vyplácet podíl na zisku. Oba investoři se shodují v názoru, že cesta k odvrácení insolvence vede přes navýšení základního jmění, ale jejich další návrhy se různí. Penta požaduje majoritní část akcií a po restrukturalizaci společnosti a má v plánu umístit zhruba 30 procent akcií na burzu. Společnost E-Invest Martina Ulčáka chce ponechat současnou akcionářskou strukturu a svou roli uplatnit podílem na zisku. Obě tyto nabídky obsahují garantované platby na podporu sportu po dobu deseti a více let.

Sazaka je v insolvenčním řízení od 17. ledna. Poslala ji tam firma Moranda realitního magnáta Radovana Vítka. Ten spolu s Karlem Komárkem a jeho finanční skupinou KKCG nyní disponuje podle zdrojů z finančních kruhů většinou dluhopisů, a mohou tak prosadit jejich okamžité zesplatnění. V takovém případě by Sazka musela sehnat na záchranu před insolvencí zhruba osm miliard korun, což by výrazně prodražilo vstup investorů. Vítek s Komárkem minulý týden přišli s požadavkem na ustanovení předběžného správce Sazky, který by musel schválit některé kroky této společnosti.

Související

Vítek, Radovan

Soud na Kypru zmrazil Vítkovi majetek za 13 miliard, tvrdí německý server

Podle německého ekonomického deníku Handelsblatt nařídil kyperský soud bankám zmrazit majetek českého miliardáře Radovana Vítka v hodnotě 13 miliard Kč. Věc má údajně souvislost s Vítkovou investiční a realitní společností Czech Property Investments (CPI) a jeho spory s někdejšími partnery.

Více souvisejících

Radovan Vítek Sazka

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy