Češi i cizinci přestávají jezdit do kempů. Pokles zájmu vede k jejich uzavírání

Praha - V roce 2010 navštívilo tuzemské kempy jen 820 tisíc hostů, o 12 procent méně než v roce 2009. V pondělí o tom informovala Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Jedná se o druhý nejhorší výsledek za posledních 10 let. Z celkového počtu 820 tisíc hostů bylo 710 tisíc českých turistů (meziroční pokles o 10 procent) a 110 tisíc zahraničních turistů (meziroční pokles o 28 procent).

„Ani krize a snaha uspořit tedy nevrátila hosty do našich kempů,“ komentuje v tiskovém prohlášení dosažená čísla viceprezident a mluvčí AČCKA Tomio Okamura.

Nejčastějšími zahraničními návštěvníky v našich kempech byli vloni Holanďané (26 tisíc osob), Poláci (9 tisíc osob) a Slováci (7 tisíc osob).

Kvůli poklesu zájmu klesl také počet tuzemských kempů. Zatímco v roce 2007 bylo v Česku celkem 516 kempů, v současnosti je jich 485. Nejvíce jich je v Jihočeském kraji, kde je celkem 142 kempů. Následuje Středočeský kraj (55 kempů) a Jihomoravský kraj (45 kempů). V Praze je v současnosti 21 kempů. Vyplývá to z dat Českého statického úřadu.

Vloni se ve všech českých ubytovacích zařízeních dohromady (včetně hotelů a penzionů) ubytovalo celkem 5,87 milionu českých turistů. „To znamená, že 12 procent ubytování v tuzemsku realizují stále Češi v kempech, a ty jsou tak i přes výrazný pokles zájmu stále relativně významnou součástí českých dovolených,“ doplňuje Okamura.

Zatím nejvyšší vytíženosti dosáhly české kempy v roce 2004, kdy v nich přespalo 1,3 milionu turistů.

Související

Kempy

Češi si velmi oblíbili kempování s komfortem hotelových služeb

Češi si v posledních letech podle projektu Amazing Places velmi oblíbili takzvaný glamping neboli kempování s komfortem hotelových služeb. Vzniká proto mnoho nových míst, která tento typ ubytování poskytují. Průměrná cena za noc se pohybuje kolem 3500 korun, což je podle Amazing Places dlouhodobě neudržitelné i vlivem přibývající konkurence.
Kempy

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Češi se chystají na dovolenou, letos bude patřit kempům a karavanům

Letošní sezóna dovolených opět nebude normální. Ještě více než loni těží z pandemické situace prodejci a pronajímatelé karavanů a obytných vozů. Ty jsou letošním hitem dovolenkářů. Podnikatelé v rekreačních oblastech v ČR tak neváhají investovat třeba stovky tisíc, aby rozšířily kapacitu k parkování právě karavanistům a řidičům obytných vozů. Vznikají nová parkoviště, stejně jako se zvětšuje plocha vyhrazená karavanům v mnoha tuzemských kempech. Některé hotely upravují automobilová stání pro své hosty tak, aby karavanisté měli v budově své vlastní sprchy, záchod, ale třeba i saunu.

Více souvisejících

Kempy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 11 minutami

před 11 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy