Unipetrolu ve 3. čtvrtletí klesl zisk. Cena ropy letí vzhůru, marže padají

Petrochemickému holdingu Unipetrol v letošním třetím čtvrtletí klesl čistý zisk o 16 procent na 1,28 miliardy korun, snížil se také provozní zisk. Tržby firmy stouply o 16 procent na téměř 36 miliard korun. Výsledky byly ovlivněny rostoucími cenami ropy, kvůli kterým jsou nižší marže v rafinérské i petrochemické části podniku. Jde o první výsledky po zářijovém odchodu firmy z pražské burzy.

Provozní zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) klesl o 40 procent na 2,05 miliardy korun. Analytici odhadovali, že čísla za letošní třetí čtvrtletí budou lepší než za stejné období loňského roku.

"Tržby společnosti Unipetrol rostly hlavně díky celkové ekonomické konjunktuře. Zpracovatelské marže naopak klesly, a to nejspíše v důsledku již dříve zafixovaných cen výstupů. Efekt rostoucích cen ropy, a tedy i rostoucí zpracovatelské marže, se tak projeví až v dalších čtvrtletích," řekl dnes ČTK analytik portálu capitalinked.com Radim Dohnal.

Unipetrol ve třetím čtvrtletí investoval 1,9 miliardy korun. Peníze podle firmy směřovaly především do výstavby nové polyetylenové jednotky, do plánované odstávky výroby v Litvínově a Neratovicích, do výstavby nové teplárny etylenové jednotky a do pokračující modernizace čerpacích stanic Benzina. Svůj tržní podíl Benzina ke konci července zvýšila na 22,9 procenta, provozuje 406 čerpacích stanic.

"Nejvýznamnější událostí uplynulého čtvrtletí byla mimořádná valná hromada, na které byl odsouhlasen přechod všech akcií naší společnosti do rukou skupiny PKN Orlen, který se tak začátkem října stal jediným vlastníkem skupiny Unipetrol," uvedl generální ředitel Unipetrolu Krzysztof Zdziarski. Vytěsnění zbylých minoritních akcionářů schválila srpnová valná hromada firmy na návrh majoritního vlastníka, polské skupiny PKN Orlen. Cílem bylo právě stažení akcií Unipetrolu z pražské burzy.

Unipetrol ve třetím čtvrtletí zpracoval dva miliony tun ropy. Rafinérské výrobní kapacity byly využity na 92 procent, doplnila firma.

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Součástí PKN Orlen je společnost od roku 2005. PKN Orlen zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 29 procent na 2,06 miliardy zlotých (přes 12 miliard Kč). Zisk tak překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 1,94 miliardy zlotých. Tržby společnosti se zvýšily o 23 procent na 30,34 miliardy zlotých (asi 182 miliard korun).

Související

Unipetrol

Unipetrol v posledních letech snížil závislost na ruské ropě pod 50 procent

Společnost Orlen Unipetrol, která v České republice provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, snížila v posledních letech závislost na ruské ropě pod 50 procent. Na přelomu tisíciletí to bylo 80 procent. Litvínovská rafinerie umí zpracovávat druhově podobné typy ropy, jako je ruská ropa, rafinerie v Kralupech dlouhodobě zpracovává pouze neruskou ropu. Vyplývá to z informací společnosti Unipetrol.
Unipetrol

Škody po explozi v chemičce u Litvínova jsou v řádech desítek milionů korun

Škody po výbuchu v areálu chemičky u Litvínova, při němž se minulý týden zranili čtyři lidé, jsou v řádech desítek milionů korun. Oprava potrvá dva až tři týdny. ČTK o tom dnes informoval mluvčí skupiny Orlen Unipetrol Pavel Kaidl. Při opravě se částečně sníží kapacita zpracování ropy. "Na dostupnosti pohonných hmot na čerpacích stanicích se ale toto krátkodobé omezení neprojeví," uvedl Kaidl.

Více souvisejících

unipetrol pohonné hmoty Ekonomika PKN Orlen

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy