Křetínský nám chce „mluvit“ do nákupů. Který řetězec má v plánu získat?

Daniel Křetínský už se na českém trhu pohybuje v mnoha oblastech, především v energetice, ale vlastní třeba i nejčtenější tuzemský deník a historicky nejúspěšnější fotbalový klub v zemi. Nyní se chce začít ve velkém věnovat i maloobchodu.

Český miliardář Daniel Křetínský plánuje podle agentury Reuters společně se svým obchodním partnerem Patrikem Tkáčem koupi německé firmy Metro, která mimo jiné provozuje obchodní řetězec Makro, který má jen v České republice 13 svých prodejen.

Křetínského investiční fond Global Commerce už vlastní ve společnosti Metro podíl ve výši 10 %. Získal jej přímo od Franze Haniela, který po padesáti letech ve firmě pomalu ustupuje do pozadí. Právě proto prý nyní Křetínský s Tkáčem projevili zájem o Hanielův zbývající 22,5% podíl.

Global Commerce přitom do společnosti Metro vstoupila teprve loni. Pokud by nyní uspěla se svou nabídkou, došlo by k překročení hranice 30 % podílu ve společnosti. Podle německých zákonů by v tu chvíli okamžitě musela následovat povinná veřejná nabídka na převzetí celé společnosti. Podle Reuters by taková nabídka měla přijít během následujících měsíců.

Zatím však prý není jasné, co Křetínského ke koupi Metra motivuje. Haniel chce společnost prodat, protože jej jako investora stál její provoz během několika posledních let přes půl miliardy eur. Držitelé podílu tak loni požadovali zlepšení výsledků. Právě na něm má záviset i případná Křetínského nabídka.

Další investoři společnosti však na zprávu o chystané koupi reagovali s nadšením. Hodnota akcií se zvedla o 11 %. Hodnota Metra na burze je v současnosti kolem 5,5 miliardy eur. Její obrat se sice v posledním čtvrtletí snížil o více než půl procenta, očekávaly se však ještě horší výsledky. Snaha o restrukturalizaci společnosti se navíc konečně začíná jevit úspěšně.

Křetínský je v oblasti maloobchodu nováčkem. Vlajkovou lodí jeho byznysu je Energetický a průmyslový holding, jeden z největších výrobců elektřiny po celé Evropě. V Česku je však znám především jako majitel fotbalové Sparty. Letenský klub včera vydal výroční zprávu, v níž oznámil loňskou ztrátu ve výši téměř tři čtvrtě miliardy korun.

Související

Více souvisejících

Daniel Křetínský Makro Obchody nákupy

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 21 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy