Životní úroveň? Spokojena je polovina Čechů, kritičtější jsou důchodci

Zhruba polovina lidí v Česku považuje hospodářskou situaci země i životní úroveň své domácnosti za dobrou. Asi třetina je hodnotí jako ani dobré, ani špatné, mírně nad desetinu je vidí jako špatné. Vyplývá to z únorového průzkumu, jehož výsledky dnes ČTK poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Mírné zlepšení autoři průzkumu zaznamenali u hodnocení ekonomické situace ČR, jinak jsou výsledky statisticky srovnatelné se situací v únoru 2018.

Hospodářskou situaci Česka letos v únoru vidělo kladně 49 procent lidí, před rokem to bylo 45 procent. Ani dobrá, ani špatná byla v posledním průzkumu podle 36 procent, špatná podle 13 procent. Optimističtější jsou v hodnocení české ekonomiky lidé s lepší životní úrovní, s vyššími příjmy a vzděláním a také lidé mladší.

"Relativně optimističtěji se o ekonomické situaci vyjadřují studenti, obyvatelé velkých měst s populací od 80.000 obyvatel výše, Pražané, ti, kdo se na škále politické orientace řadí napravo od středu, voliči ANO a ti, kdo důvěřují vládě," uvedlo CVVM.

Jaký je vývoj hodnocení životní úrovně? Po růstu v předchozích letech ho lze v posledním období vnímat jako stabilizovaný a momentálně nevykazující žádný trend ke změně.Více v tiskové zprávě: https://t.co/PkhknDiQRQ pic.twitter.com/p7o6AX2VWQ

— CVVM (@CVVMcz) 22. března 2019

Kritičtěji se vyjadřovali nezaměstnaní, důchodci, lidé z dělnických profesí a z obcí a malých měst, voliči levice, rozhodnutí nevoliči nebo lidé, kteří vládě nedůvěřují.

Životní úroveň své domácnosti považovalo letos v únoru za dobrou 54 procent dotázaných, za ani dobrou, ani špatnou 34 procent a za špatnou 12 procent. Podobně jako u hodnocení ekonomické situace Česka i zde je patrný vyšší podíl kladných odpovědí u lidí s vyššími příjmy a vzděláním. "Z hlediska politické orientace se pak hodnocení životní úrovně vlastní domácnosti zlepšuje s posunem ve směru od levice k pravici," uvedli autoři průzkumu.

CVVM se mezi 2. a 13. únorem dotazovalo 1064 lidí ve věku od 15 let.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Životní úroveň češi průzkumy CZK

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy