Kupec skončí i v dceřiných firmách ČD, předpokládá to smlouva

Odvolaný šéf Českých drah Miroslav Kupec nejspíš skončí i ve statutárních orgánech dceřiných firem podniku. Předpokládá to smlouva členů představenstva. ČTK to sdělil mluvčí společnosti Radek Joklík. Kupec je předsedou dozorčí rady ČD Cargo, DPOV, Výzkumného ústavu železničního nebo ČD-Telematika.

Kupce v pondělí odvolala z čela představenstva dozorčí rada, důvodem podle ní byla ztráta důvěry po nových informacích bezpečnostních složek. Ty nyní řeší policie. Kupec skončil v představenstvu úplně, odvolán tak byl i z pozice generálního ředitele. Vedením společnosti bylo dočasně pověřeno tříčlenné představenstvo v čele s místopředsedou Radkem Dvořákem.

"Ze smlouvy o výkonu funkce vyplývá, že odvolaný člen představenstva Českých drah je povinen z funkcí v orgánech dceřiných společností sám odstoupit. Pokud tak neučiní, pak ho valná hromada (představenstvo Českých drah) odvolá," uvedl Joklík.

Současné představenstvo státního dopravce se poprvé od pondělního odvolání Kupce sešlo ve středu. K odvolání bývalého šéfa společnosti ovšem zatím nepřistoupilo. Zřejmě chce počkat na další kroky Kupce. V představenstvu vedle Dvořáka jsou ještě Patrik Horný a Michal Vereš. Nového předsedu společně s dalším členem vedení vybere dozorčí rada z výběrového řízení.

Kupec byl předsedou představenstva Českých drah od loňského září, kdy vystřídal odvolaného Pavla Krtka. Následně po Krtkovi převzal i některé jeho funkce v dceřiných firmách.

Související

Vlaky

Pro žluté vlaky byl rok 2019 úspěšný. Přepravily přes 10 miliónů cestujících.

Pro RegioJet byl loňský rok úspěšný. Vlaky přepravily na všech svých trasách dálkových a regionálních spojů v ČR, SR a v Rakousku více než 10,5 miliónu cestujících. Meziročně to znamená nárůst o přibližně milion cestujících. Získal také nového technického ředitele Miroslava Kupce, který je bývalým generálním ředitelem Českých drah.
České Dráhy

Odvolaný šéf ČD Kupec odmítá obvinění, vyhrožuje soudy

Odvolaný šéf Českých drah Miroslav Kupec odmítá jakékoliv obvinění z protiprávního jednání a chce se proti nim bránit právní cestou. Své působení v čele státního dopravce hodnotí pozitivně. Kupec to dnes sdělil ČTK. Z pozice předsedy představenstva i generálního ředitele Českých drah dnes Kupce odvolala dozorčí rada podniku. Důvodem podle ní byla ztráta důvěry, k čemuž vedly informace bezpečnostních složek. Ty byly předány k prošetření policii.

Více souvisejících

Miroslav Kupec (ČD) České Dráhy čd cargo

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 27 minutami

před 32 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy