Přímý prodej v Česku zažívá boom. Které zboží jde nejvíc na dračku?

Obrat společností, které se zabývají přímým prodejem, jako je Amway, Mary Kay, Oriflame nebo Vorwerk, vzrostl loni v Česku o 9,5 procenta na 7,67 miliardy korun. ČTK to dnes sdělili zástupci Asociace osobního prodeje ČR. Nejvíce se prodává kosmetika a produkty pro osobní péči, které dohromady představují zhruba třetinu trhu, následují se skoro 31 procenty výrobky pro domácnost a zboží dlouhodobé spotřeby, třetí nejprodávanější skupinou je wellness a doplňky stravy.

ČR z hlediska obratu v přímém prodeji loni byla druhým nejrychleji rostoucím státem ze střední Evropy, více rostlo pouze Maďarsko. Prodejců loni přibylo skoro 35.000, přímým prodejem se tak zabývalo více než 337.000 lidí. Jak již dříve uvedla asociace, většinou jde o ženy. Předloni se meziročně zvýšil počet prodejců o 14.000 osob.

"Český trh přímého prodeje se prudce rozvijí a má vysokou dynamiku, jak ve smyslu rychle rostoucího obratu, tak i počtu samotných prodejců. Přímý prodej přináší lidem svobodu a nezávislost. Pro mnohé z nich je taky důležitý blízký vztah k reprezentované značce," uvedla předsedkyně asociace Lucie Záleská.

Kromě výše uvedených značek v ČR působí také například Herbalife, Just CS, Nu Skin Enterprises nebo Zaren. Asociace loni uvedla, že v ČR pracuje osm procent lidí v oboru méně než rok, 16 procent mezi jedním a třemi lety, více než deset let spolupracuje s firmami 42 procent prodejců. V Evropě je poměr dlouhodobých pracovníků nižší, déle než deset let se prodejem zabývá 23 procent prodejců.

Nejčastěji je podle loňských údajů asociace prodejcům mezi 25 a 54 lety, z toho necelá polovina má středoškolské vzdělání. Průměrný věk prodejce je 45 let, v Evropě je průměrný prodejce o dva roky mladší.

V Evropě měl loni přímý prodej tržby za necelých 40 miliard dolarů, ve státech EU za více než 35 miliard dolarů. Největšími trhy jsou Čína a Spojené státy, kde byly loni tržby 35,7 a 35,4 miliardy dolarů.

Asociace osobního prodeje ČR Ekonomika prodejci zboží firmy

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 1 hodinou

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 4 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

včera

Česko podle Pekarové Adamové promarnilo správnou chvíli na přijetí eura

Česko promarnilo správný okamžik na přijetí eura, řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) slovenské agentuře TASR. Šéfka dolní parlamentní komory přesto věří, že se Česko jednou stane členem eurozóny. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy