Češi jsou národem kafařů a čajařů. Jacobs Douwe Egberts zdevítinásobil zisk

Zisk jednoho z předních prodejců kávy Jacobs Douwe Egberts se loni meziročně více než zdevítinásobil na 37,8 milionu korun. Tržby zůstaly meziročně přibližně stejné, činily 1,8 miliardy korun. Firma to uvedla ve své výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin. Zisku se podle firmy zvýšil díky optimalizaci portfolia, zefektivnění promocí a důsledné kontrole nákladů.

Společnost uvádí, že loňský rok byl úspěšný pro čajovou značku Pickwick, která si tak dokázala udržet pozici v segmentu tradičních, ale i funkčních čajů. "Čajová značka Pickwick, která je lídrem na českém trhu, prvenství obhájila i v gastro provozech," dodala společnost.

V gastro provozech nebo kancelářských řešeních se podle zprávy dařilo značkám Piazza d'Oro, Douwe Egberts, Jacobs a Cafitesse. Letos firma očekává nárůst tržních podílů i nárůst zisku. Společnost loni v ČR zaměstnávala 119 lidí, meziročně o pět více.

Skupinu založila společnost Mondeléz International společně s nadnárodní společností D.E. Master Blenders 1753 BV. Spojení firem bylo dokončeno začátkem července 2015, od té doby společnost na trhu distribuuje i produkty Jacobs, Dadák, Pickwick nebo Tassimo.

Spotřeba zrnkové kávy v ČR se podle údajů Českého statistického úřadu pohybuje kolem dvou kilogramů na hlavu a rok. Jak dříve odhadl marketingový manažer Nescafé Jan Doležel, celý trh s kávou dosahuje v ČR 30 miliard korun ročně a roste.

Jacobs Douwe Egberts káva čaj Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy