Vláda chce zvýšit odměny pěstounů, ostatním dá méně

Praha - Zařízení, která poskytují okamžitou pomoc dětem v nouzi, by měly dostat o 12 procent méně peněz než dosud, počítá s tím novela zákona o sociálně právní ochraně dětí, kterou ve středu projedná vláda Petra Nečase (ODS). Dětem v nouzi by se podle návrhu měli více věnovat pěstouni.

Z ministerského materiálu vyplývá, že výdaje na zařízení pro okamžitou pomoc týraným či zanedbaným dětem razantně rostou, a to pravidelně každý rok. V roce 2007 dosahovaly výdaje necelých 70 milionů korun, loni to bylo přes 160 milionů. Pro letošní rok se počítalo se 180 miliony, rozpočet se ale překročí, protože na začátku září se totiž vyčerpalo přes 93 procent částky. Pro příští rok se plánuje 160 milionů.Letos dostávají zařízení pro okamžitou pomoc od státu měsíčně 17 300 pro dítě do šesti let, 21 200 pro dítě od šesti do 15 let a 24 300 korun na dítě od 16 do 18 let. Částky se stanovují jako 10,8násobek životního minima. To se od ledna zvyšuje, takže by se státní příspěvek měl zvednout na 18 800, 23 200 a na 30 600 korun. Předloha ovšem počítá, že od pololetí příštího roku by se částka podstatně snížila. U nejstarších dětí by mohl příspěvek státu klesnout skoro o třetinu na 21 400 korun, u předškoláků a školáků pak asi o pětinu na 15 400 a 18 700 korun. Snížení příspěvku by měly dorovnat rodiče dětí.Podstatně levnější je pobyt dítěte v pěstounské rodině, kde měsíčně stojí necelých deset tisíc korun. Právě ji by chtěl úřad ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) víc podpořit. Ministerstvo by chtělo, aby se dětem v nouzi věnovali profesionální pěstouni. U nich by dívky a chlapci pobývali krátkodobě, dokud by se nemohli vrátit domů, nebo by se pro ně nenašlo jiné vhodné trvalé řešení. Profesionální pěstouni by měli proto dostat vyšší odměny až 20 tisíc korun měsíčně.V současnosti pěstounskou péči poskytuje v České republice 8375 rodin. Většina rodin pečuje o jedno dítě (74,5 procenta) nebo o dvě děti (15,9 procenta).Celkový objem vynakládaných prostředků v systému péče o ohrožené děti dosahuje ročně celkem 6,5 miliardy korun.

Související

důchody

Důchody se od příštího roku zvýší. Poroste i minimální mzda, zavede se jedna superdávka

Vláda dnes na základě příslušných statistických údajů schválila řádnou valorizaci důchodů pro příští rok. Od ledna 2025 se tedy zvýší všechny důchody, tedy nejen starobní, ale i invalidní a pozůstalostní. Průměrný starobní důchod se zvýší o 358 Kč a dosáhne tak hodnoty 21 080 Kč. Současně platí, že za posledních 10 let důchody vzrostly o 18 % více než inflace.

Více souvisejících

Vláda ČR dětské domovy peníze

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy