Pražský dopravní podnik povede Vladimír Lich

Praha - V čele pražského dopravního podniku hlavního města usedne dočasně Vladimír Lich, uvedl v pátek primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Hlavní město zrušilo výběrové řízení na agenturu, která měla nového ředitele najít.

"Jsem přesvědčen, že jmenování krizového manažera do funkce generálního ředitele - byť na dobu omezenou - situaci významně napomůže. Pan Vladimír Lich je podle mého názoru nezpochybnitelnou autoritou v oblasti podnikového plánování, restrukturalizace a krizového managementu a má jak vzdělání, tak odborné zkušenosti, které jsou pro stabilizaci dopravního podniku zásadní," vysvětlil primátor Svoboda po mimořádném zasedání rady, která je valnou hromadou podniku. Lich má coby krizový manažer podnik řídit zhruba dva roky.

Současně valná hromada dosadila také do výboru pro audit podniku ekonoma Miroslava Zámečníka. Primátor v této souvislosti upozornil, že ve firmě dojde k prošetření nejen všech medializovaných kauz, ale především k celkovému prověření systému fungování veřejných zakázek.

Personální změny mají okamžitou platnost. Příští týden zasedne dozorčí rada dopravního podniku, kde může proběhnout příslušná změna ve složení představenstva společnosti.

"Jsem přesvědčen o tom, že se jak akcionáři, tak dopravnímu podniku tímto krokem otevírá dostatečný časový prostor pro hledání nového generálního ředitele. Současně dojde ke stabilizaci společnosti, budou provedeny potřebné forenzní audity a dojde k zefektivnění fungování společnosti," uzavřel Svoboda.

Na konci loňského roku odešel po pěti letech z funkce generálního ředitele DPP Martin Dvořák. Součástí jeho rozhodnutí byly také spekulace okolo firmy a jeho služeb. "Těžko se to vysvětluje, když mám řídit firmu, tak musím mít silnou podporu a silnou pozici," uvedl tenkrát Dvořák. Řízením firmy byl pověřený dopravní ředitel Jaroslav Stůj. Toho na začátku února letošního roku nahradila Magdalena Češková, která zastávala funkci předsedkyně představenstva.

Dopravní podnik, jehož stoprocentním akcionářem je hlavní město, má zhruba 11 tisíc zaměstnanců a jeho roční obrat se pohybuje okolo 15 miliard korun. Město pro letošní rok uvolnilo na provoz podniku o 617 milionů korun méně.

Vladimír Lich působil do loňského roku ve firmě A.T. Kearney a předtím ve firmách Grant Thornton Consulting a Brooks International jako manažer.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Bohuslav Svoboda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Válka na Ukrajině od dvojice fotografů.

Kdo pomůže zařídit mír na Ukrajině? Seznam zprostředkovatelů není dlouhý, ale existuje

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.  

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kanáry obchází strach po smrtícím útoku žraloka. Zemřela německá turistka

Na německou turistku zaútočil nedaleko Kanárských ostrovů žralok. Poté, co ji ukousl nohu, dostala žena infarkt a španělská pobřežní stráž už ji nemohla pomoct. Zemřela při převozu do nemocnice. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy