Prodejci mohou doprodat zásoby pomazánkového másla bez sankcí

Praha - Dokud ministerstvo zemědělství nezmění v reakci na rozhodnutí Evropského soudního dvora příslušnou vyhlášku, mohou prodejci bez obav doprodat své zásoby pomazánkového másla. Agentuře Mediafax to v pátek potvrdila mluvčí rezortu zemědělství Kateřina Böhmová.

"Dokud nevydáme vyhlášku, tak pomazánkové máslo prodávat mohou. Změna vyhlášky, což unie samozřejmě ví, trvá několik měsíců. Zatím je to tedy bez problémů," řekla Böhmová.

Soudní dvůr ve čtvrtek svým rozsudkem vyhověl žalobě Evropské komise (EK) proti České republice. Určil, že Česko tím, že umožňuje uvádět na trh výrobek pod obchodním názvem pomazánkové máslo, přestože nesplňuje požadavky nařízení pro používání pojmu "máslo", neboť obsahuje nižší podíl mléčných tuků, nesplnilo povinnost vyplývající pro něj z práva Evropské unie.

"Rozsudek posuzujeme a je třeba jej respektovat. Nicméně dosud nejsme přesvědčeni o správnosti postupu Evropské komise, která v minulosti zamítla zápis označení pomazánkové máslo na seznam výjimek, aniž by provedla řádný postup. Budeme rovněž analyzovat, zda nám i po osmiletém úsilí verdikt dává v unii ještě nějaký prostor pro další pokus o uznání názvu tohoto českého výrobku s více než třicetiletou tradicí. Pokud ano, určitě jej využijeme," reagoval ve čtvrtek na rozhodnutí ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Pomazánkové máslo je mléčný výrobek ze zakysané smetany, obohacené sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím, obsahující nejméně 31 procent hmotnostních mléčného tuku a nejméně 42 procent hmotnostní sušiny.

Podle evropské legislativy je však máslem pouze výrobek s obsahem nejméně 80 procent mléčného tuku, připouští také "třičtvrtětučné máslo" s obsahem 60 až 62 procent a "polotučné máslo" s obsahem 39 až 41 procent. Všechny ostatní výrobky mají mít podle EU označení "roztíratelný tuk" s udáním procenta tuku. Nařízení ale umožňuje označovat odlišně výrobky, jejichž přesná povaha vyplývá z tradičního používání, nebo pokud se označení jasně používají pro popis charakteristické vlastnosti výrobku.

Související

Pomazánkové máslo

EU Česku zakázala pomazánkové máslo. Jak si lidé zvykli na nové?

Změna názvu pomazánkového másla na tradiční pomazánkové se v prodejích Choceňské mlékárny neprojevila. Navíc původní pojmenování lidé používají běžně dál, i když nařízení Soudního dvora EU trvá již pět let, konkrétně od dubna 2014. ČTK to řekl ředitel mlékárny Pavel Marek.
Pomazánkové máslo

Žárovky, igelitky, vysavače i máslo. Co vše nám EU zakázala?

Členství v Evropské unii přináší řadu výhod a pro Českou republiku zejména těch ekonomických a finančních. Má ale i své stinné stránky, z nichž některé pociťují občané více, než jiné. A mezi ty, které rezonují společností nejvíce, patří především zákazy.

Více souvisejících

Pomazánkové máslo potraviny jídlo

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 13 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy