Zima byla dlouhá. Přijdou vyšší účty za teplo?

Praha - Během topné sezony 2012 nedošlo v českých domácnostech k výraznému zvýšení odběru tepla, lidé se proto nemusejí bát vysokých účtů. Přesto budou složenky o něco málo vyšší než vloni, protože rok 2011, za který se účtovalo, byl nejteplejší za posledních 10 let. Uvedlo to v pátek Teplárenské sdružení.

"Vyúčtování za odběr tepla, které nyní dostávají domácnosti, studené jaro už neovlivní. Platí se totiž za dodávku tepla v roce 2012, který sice měl mimořádně mrazivý únor, jinak byl ale na spotřebu tepla průměrný," nechal se slyšet ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

Vysokých účtů se však podle jeho slov nemusíme bát ani na přes rok, kdy nám přijdou složenky za letošní studené Velikonoce. "Chladný březen a začátek dubna vyrovnaly teplejší leden a únor, při vyúčtování tepla za rok 2013 se tedy občané nemusí obávat výrazného zvýšení plateb za teplo," tvrdí ředitel Hájek.

Doplnil, že objem dodávek tepla za první tři letošní měsíce byl zhruba o 10 procent vyšší, než v předchozích letech. O celkové ceně však rozhodne teprve letošní podzim, který každoročně rozhoduje o zahájení topné sezony.

Související

Více souvisejících

Zima Energetika

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 10 minutami

před 42 minutami

Aktualizováno před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Počasí do konce týdne překvapení nepřinese. Bude typicky podzimní

Počasí se do konce týdne příliš neoteplí. Podle ČHMÚ.cz se denní maxima budou pohybovat místy pod 10 stupni a nanejvýš na 15 stupních.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy