Mobilní pseudo operátor? Volání je přes něj utajené

Praha - Technologii pro mobilní telefony s operačním systémem Android, se kterou je možné volat běžným způsobem i v režimu chráněném proti odposlechu, začala na český trh dodávat společnost Probin. Šifrovací systém s názvem Cryptosmart, který byl původně vyvinut pro francouzskou vládu, je určen pro šifrovanou hlasovou, SMS a datovou komunikaci přes mobilní telefony. Jedná se o unikátní řešení na našem trhu, které je určeno pro chytré telefony s operačním systémem Android, a to konkrétně pro oblíbené přístroje Samsung Galaxy S3. Společnost Probin začala celý šifrovací systém dodávat netradičně v kompletním balíčku, což připomíná balíčky služeb klasických mobilních operátorů. Již za 29 500 Kč je tak možné si pořídit „proti odposlechovou“ sadu obsahující telefon Samsung Galaxy S3 s nainstalovanou technologií Cryptosmart, přičemž cena za měsíční pronájem a provoz datového serveru spolu s technickou podporou nepřesáhne běžné náklady na telefonní hovory.

Způsobů odposlechu mobilní komunikace existuje hned několik. Mezi nejznámější patří odposlech přes mobilního operátora, který je prováděn na základě soudního příkazu orgány činnými v trestním řízení. Dále je možné odposlech provést pomocí GSM interceptoru - např. mediálně známé Agáty. Mezi nejběžnější způsob nelegálního odposlechu patří instalace spy softwaru přímo do telefonního přístroje. Sledovacích softwarů najdeme na trhu několik desítek, liší se přitom rozsahem sledovaných aktivit a možností odposlechu a také operačním systémem, na kterém pracují.

„Ročně se v Česku prodá odposlechová technika za stovky milionů korun a podle neoficiálních informací je každý dvacátý telefonní přístroj v ČR, který patří některé z významných osob působících v oblasti byznysu nebo politiky, pravděpodobně odposloucháván," říká Jiří Schmidt, specialista na bezpečnost a ochranu proti odposlechu ve společnosti Probin.

„Mnoho politiků a podnikatelů již používá pro mobilní komunikaci dva přístroje. Často si ale neuvědomují, že riziko odposlechu není zcela eliminováno ani v případě, kdy již pro komunikaci využívají šifrovací telefon či telefon se šifrovacím softwarem. Do hry totiž ještě vstupuje datový server, přes který veškerá data proudí," doplňuje Jiří Schmidt.

Ochrana před odposlechem se provádí pomocí úpravy a doplnění hardwarové části telefonu o speciální zařízení nebo jen instalací šifrovacího softwaru, které zajišťují digitalizaci hlasu a následné zašifrování těchto dat bezpečným algoritmem. Takto šifrovaná data jsou následně odesílána příjemci. Příjemce data zachytí, dešifruje a tím převede opět do hlasové podoby. Aby byla komunikace opravdu bezpečná, je třeba splnit některé základní předpoklady - zásadní je zajistit fyzickou bezpečnost samotného serveru tak, aby k němu byl zamezen přístup cizích osob a použít takovou technologii, která neumožní zachytit ani dešifrovat probíhající komunikaci. Například společnost Probin tento server vlastní a poskytuje jej již v rámci ceny šifrovacího systému v balíčku služeb.

Hlavní předností technologie Cryptosmart je možnost používat pouze jeden telefon pro běžnou i šifrovanou komunikaci, a to včetně podpory tzv. hardwarového šifrování (tj. šifrování pomocí hardwarového klíče). Většina poskytovatelů telefonů pro „bezpečné" volání nabízí pouze šifrování na úrovni softwaru, ale nikoliv i hardwaru. To posunuje řešení Cryptosmart o několik úrovní výš z hlediska rozsahu ochrany před odposlechem.

Obsluha chytrého telefonu s Cryptosmart se v ničem neliší od obsluhy běžných přístrojů. Uživatel se pouze „přepíná" mezi normálním a šifrovaným režimem volání a přenosem dat. Graficky znázorněné pak vidí kontakty, se kterými je v utajeném režimu možné uskutečnit hovor a se kterými to možné není.Ceny balíčku Cryptosmart

Cena pořízení telefonu Samsung Galaxy S3 s využitím datového serveru(Cena je včetně nového GSM telefonu. Zákazník si může dodat telefon vlastní, výsledná cena pak bude nižší o částku 9 000 Kč)

Cena za 1 telefon 49 500 Kč- bez závazku, včetně programování a zaškolení obsluhy- při závazku na 2 roky, včetně programování a zaškolení obsluhy 39 500 Kč- při závazku na 3 roky, včetně programování a zaškolení obsluhy 29 500 Kč

Měsíční paušální poplatek za provoz 1 telefonu na serveru poskytovatele - 1700 Kč- cena zahrnuje náklady na datový server, internetové připojení, SW upgrady serveru, technickou podporu denně od 9.00 do 17.00

Pozn: Aby bylo možné využívat bezpečného volání, je třeba, aby tento systém vlastnil jak volající, tak volaný.

Cryptosmart

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

včera

včera

včera

včera

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Počasí jako na houpačce. Přijde šok, teploty klesnou o desítky stupňů

Dnes a zítra si v Česku ještě užijeme tropická vedra, pak ale bude následovat výrazná změna. Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny, uvedl doslova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přijde totiž ochlazení, očekává se i plošnější déšť. Zatímco tak v tomto týdnu dosahovala maxima až 35 °C, za několik dní může být až o dvacet stupňů méně.

včera

včera

Ministr obrany Lloyd J. Austin III v Pentagonu

Údery západními zbraněmi v hloubi Ruska válku nerozhodnou, tvrdí Austin

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

včera

včera

Aktualizováno 6. září 2024 21:59

Ukrajinská armáda čelí výzvám na ruském území. Kyjev se vojáků v těžké situaci zastává

Ukrajinská armáda se při okupaci ruských území snaží dodržovat válečná pravidla a chránit civilisty, zatímco ruská vojska pokračují v útocích na civilní objekty. Kyjev zdůrazňuje, že jeho vojáci nepropadají k rabování a drancování, čímž si chce získat mezinárodní podporu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy