V Brně se dnes slavnostně otevře nejvyšší mrakodrap v ČR - AZ Tower

Brno - V Brně bude dnes slavnostně otevřena nejvyšší budova v Česku - mrakodrap AZ Tower. Měří 111 metrů. V den jeho otevření hlásí společnost Properity, která je jedním z investorů projektu, že má už dvě třetiny prostor obsazené.

Prodané nebo pronajaté jsou především luxusní apartmány v horních patrech mrakodrapu. Za 16 milionů korun bez DPH je prodaný i největší z nich, mezonetový byt o rozloze 330 metrů čtverečních, který je ve 28. a 29. patře budovy. Rezidenti se už do budovy začínají pomalu stěhovat a vybavovat kanceláře.Obchodní pasáž, obchody, restaurace a fitness centra v budově začnou fungovat od září. Volné už jsou pouze dva obchody z celkových 14. V budově bude také autosalon. Nad ním investor nabízí k pronájmu volné kanceláře, kterých je v okolí volných dostatek.Celá stavba AZ Tower podle dřívějších informací stála 800 milionů korun. Budovu postavila jihlavská PSJ, která je jedním z investorů projektu. Dosud byl nejvyšší stavbou pražský věžový dům City Tower. Brněnský AZ Tower jej předstihl o dva metry.

AZ Tower, Brno trhlo rekordAZ Tower je výšková budova v Brně, postavená v letech 2011–2013. Nachází se v ulici Pražákova, v katastrálním území Štýřice, v městské části Brno-střed, poblíž již dříve postaveného M-Paláce a současně budovaného objektu Spielberk Tower.

Jeho stavba byla oficiálně zahájena 20. dubna 2011, dodavatelem byla společnost PSJ, a.s. a celkové náklady měly dosáhnout částky 800 milionů korun. Budovu navrhla Architektonická kancelář Burian – Křivinka. Podle plánů dosáhla po dokončení 30 podlaží a výšky 111 m, čímž se stala nejvyšší výškovou budovou v Česku.

Budova AZ Tower je komplexem třípodlažní víceúčelové podnože (obchodní galerie, fitness, autoservis) s dvoupodlažním podzemním parkováním a výškové budovy (pouze nad částí půdorysu stavby). Železobetonová konstrukce věže s charakteristicky prolomenou fasádou, obsahující kancelářské prostory a apartmány, měla původně dosahovat výšky 85 m. Po změně projektu byla realizována do výšky 109,5 m, díky ocelové konstrukci dosáhla výšky 111 m.

Objekt byl projektován se zřetelem na ohleduplnost k životnímu prostředí (využití geotermálního tepla a akumulace hlubokými pilotami apod.). V železobetonové věži se budou nacházet kanceláře a v posledních sedmi podlažích apartmány. Včetně třípodlažní podnože zde bylo naplánováno celkově 17 000 metrů čtverečních obchodních, kancelářských a rezidenčních ploch.

Podle záměru měla být stavba budovy dokončena 25 měsíců od zahájení, tedy v květnu 2013. Ačkoli by měla proběhnout kolaudace v polovině dubna 2013, již 27. března bylo oznámeno dokončení samotné stavby, s předpokladem dokončovacích prací v interiéru.

Související

Praha

Nejvyšší mrakodrap v Česku? Firma chce postavit Top Tower

Nejvyšší budovu v Česku s názvem Top Tower chce postavit developerská společnost Trigema v Nových Butovicích v Praze. Má být vysoká 135 metrů, náklady jsou dvě miliardy korun. Na návrhu se podílejí sochař David Černý a architekt Tomáš Císař ze studia Black n´Arch. Stavba by mohla v ideálním případě začít v roce 2021, trvat by měla tři roky. Trigema to dnes ČTK sdělila v tiskové zprávě. Nejvyšší budovou v Česku je v současnosti brněnská AZ Tower vysoká 111 metrů.
Mrakodrap AZ Tower v Brně

Brňané nechtějí v centru mrakodrap. Sepsali petici

Lidé dnes odevzdali na jednání brněnského zastupitelstva primátorce Markétě Vaňkové (ODS) petici proti plánované stavbě mrakodrapu ve vnitrobloku ulic Lidická, Kotlářská, Bayerova a Burešova. Petice má přes 4500 podpisů, řekla novinářům zástupkyně petičního výboru Gabriela Stögerová. Bydlí hned vedle pozemku, na kterém by měl mrakodrap stát. Se stavbou nesouhlasí ani radní Brna odpovědný za územní plánování Filip Chvátal (KDU-ČSL). Podle něj nerespektuje okolí a nezapadá tam.

Více souvisejících

Mrakodrap AZ Tower

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 50 minutami

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 5 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy