NWR rozhodla: Zavře důl Paskov, zmizí tisíce pracovních míst

Amsterodam/Ostrava - Společnost New World Resources (NWR) se rozhodla uzavřít Důl Paskov na Frýdecko-Místecku. Pokud se český stát bude podílet na sociální (dotované) těžbě, může Paskov skončit až za pět let. Ponese-li náklady jen OKD, zavře důl ke konci příštího roku.

V Dole Paskov pracuje zhruba 3000 lidí, přičemž 2500 je vlastních zaměstnanců OKD a 500 pracuje pro dodavatelské firmy. Celkem OKD zaměstnává zhruba 13.000 lidí. Podle Síbrta by někteří zaměstnanci z Dolu Paskov mohli přejít na jiné doly OKD.NWR dodala, že o podmínkách uzavření hodlá ještě jednat s českou vládou a dalšími zúčastněnými stranami. Ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala k tomu ČTK řekl, že podpora ze strany státu, která by oddálila zavření Dolu Paskov, je jedním z možných řešení. Hlavní je podle něj ale aktivita OKD. Vláda bude ve středu jednat mimo jiné i o situaci v Moravskoslezském kraji."Společnost OKD je zároveň připravena zpracovat projekt prodloužení životnosti Dolu Paskov o několik let, pokud se stát bude chtít podílet na sociální těžbě v tomto ztrátovém dolu. Vzhledem k pravidlům EU by bylo možné útlum dolu takto prodloužit až do roku 2018," uvedl mluvčí OKD Marek Síbrt.NWR HROB OKDV Ostravě dnes odpoledne podle policejních odhadů přišlo zhruba 2500 lidí na hornickou demonstraci nazvanou Za zachování pracovních míst a slušnou mzdu. V jejím závěru organizátoři přečetli prohlášení vyzývající majitele OKD, aby ze svých minulých zisků zajistili normální chod firmy. Demonstranti nesli symbolickou rakev s nápisem NWR HROB OKD.Prostřednictvím černouhelné firmy OKD vlastní NWR v Česku čtyři doly. Kromě Paskova to jsou ještě Darkov, Karviná a ČSM. Loni se v dolech OKD vytěžilo 11,2 milionu tun uhlí. Kromě toho NWR vlastní polský důl Debiensko, kde ale zatím netěží.Paskov je posledním činným dolem OKD v ostravské části revíru, ostatní jsou na Karvinsku. Je nejmenším z dolů OKD, ročně se v něm vytěží asi milion tun koksovatelného uhlí. Síbrt uvedl, že v Dole Paskov se těží uhlí ve velkých hloubkách v náročných geologických podmínkách v nízkých slojích a náklady na těžbu jsou až dvakrát vyšší, než je průměr OKD.NWR, která má sídlo v Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Patří firmě BXR, která má v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl. Ve skupině BXR má zhruba poloviční podíl český miliardář Zdeněk Bakala.V posledních letech se NWR potýká s nepříznivým prostředím na trhu kvůli poklesu cen černého uhlí. Loni firma vykázala čistou ztrátu jeden milion eur (25,7 milionu korun) po zisku 130 milionů eur v roce 2011. V letošním prvním pololetí NWR hospodařila se ztrátou 395,7 milionu eur, do výsledků se ale promítlo snížení hodnoty těžebních aktiv o 307 milionů eur kvůli dlouhodobě nízkým cenám uhlí.

Související

OKD, Důl Paskov

Důl Paskov se nebude zavírat dříve než v květnu 2017

Ostrava - Důl Paskov na Frýdecko-Místecku nebude možné zavřít dříve než k 1. květnu 2017. Dřív se to nedá stihnout kvůli splnění legislativních požadavků. Novinářům to dnes řekli účastníci regionální tripartity. O uzavření ztrátového Dolu Paskov už se mluví tři roky, společnost OKD počátkem letošního roku zveřejnila, že by ho chtěla zavřít na konci roku 2016. Oficiální rozhodnutí ale zatím ještě nepadlo. Podle vládního zmocněnce Jiřího Ciencialy důl měsíčně generuje ztrátu okolo 100 milionů korun.

Více souvisejících

Důl Paskov OKD Zdeněk Bakala

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy