Policejní zátah na growshopy je nesmysl. Poškodí to jen nemocné, tvrdí majitel konopné lékárny

Praha - Policie v uplynulých dnech začala s hromadnou razií na growshopy (zahradnické obchody) po celé České republice. V desítkách případů jejich majitele prověřuje z šíření toxikomanie. Policisté zabavili legální zboží v hodnotě desítek milionů korun a zajistili tak likvidaci řady prodejen, prodavači neunikli výslechům. Kromě skladů prohledali i byty dotyčných. Dnes je v Česku zhruba 40 kamenných growshopů a kolem osmdesátky internetových s tím, že často majitelé kamenných poboček mají i internetové obchody. Část z nich s podnikáním navzdory policejní represi znovu začala. Podle zástupců Carun Pharmacy jde o jasné potlačování práva na svobodné podnikání provozovatelů growshopů. Pokud je stále jedinou možností pro těžce nemocné pacienty marihuana, která již dávno měla být na pultech lékáren, ale stále není, zachovali se majitelé growshopů správně a měli by být chváleni, nikoli ničeni.

Podezření? Uvedený trestný čin prý souvisí s nedovolenou výrobou a jiným nakládáním s omamnými a psychotropními látkami a z šíření toxikomanie. Zákonné pochybení spočívá v nabízení a veřejném prezentování materiálů, které propagují pěstování a podněcování užívání marihuany, návodů a prostředků k jejímu pěstování včetně semen a návodů k následnému zpracování a užívání tak, aby bylo dosaženo co největšího psychoaktivního účinku THC na organismus uživatele.

Poškodí to nejen podnikání, ale i nemocné. „Pokud už nějaké vybavení, které prokazatelně s pěstováním konopí souvisí a policie jej našla, je nutné si uvědomit, že dokonce moderní vědecké práce potvrzují léčivé účinky konopí. Myslím si, že jednání bylo neetické, neprofesionální a v mnoha případech likvidační. Pokud je jedinou možností pro těžce nemocné pacienty marihuana, která již dávno měla být na pultech lékáren, ale stále není, zachovali se majitelé growshopů podle učení nejslavnějšího lékaře starověku Hippokratése a měli by být chváleni, nikoli ničeni," myslí si Jiří Stabla, majitel konopných lékáren Kononyshop.cz po celé ČR.

V obchodech tak policisté zboží zajišťují, jde například o letáky, návody, katalogy a reklamní předměty, které propagují pěstování marihuany, nebo filtry, hnojiva, substráty a další předměty potřebné k pěstování konopí. Obchody často úplně vybílili. Vzali hnojivo, vzduchotechniku, lampy, květináče, substráty, semena a dokonce i kbelíky. Vše přitom je běžně k mání v obyčejných obchodech typu elektro, domácí a zemědělské potřeby či trafikách. Policie prověřuje, zdali nebyl sortiment na jednom místě účelově kvůli propagaci, pěstování a užívání marihuany. Growshopy jsou jako neoficiální centra marihuanové subkultury často spojovány s pěstováním konopí. V Česku fungují growshopy více než deset let.  Obchody jsou původně zaměřené na pěstitelské potřeby pod umělým světlem. K tomu prodávají techniku a hnojiva. Některé se specializovali na prodej pomůcek a návodů pro pěstování, skladování a konzumaci konopí.

Zavírání growshopů připomíná i kauzu, kdy policisté zasahovali proti takzvaným Amsterodam shopům. V nich se prodávaly chemické drogy vydávané za suvenýry či ozdobné předměty. Bezpečnost proti nim zasahovala, jakmile byl schválen zákon, který je postavil mimo. Majitelé byli obviněni a policisté rovněž ve velkém zboží zabavili.

I nyní policie využila nový výklad zákona, který definoval judikát Nejvyššího soudu. Něco jako „šíření toxikomanie growshopem". To se ve východních Čechách někdo odhodlal a majitel growshopu z malého města byl obviněn z šíření toxikomanie, resp. že nabízí „ucelený řetězec" pomůcek a návodů k pěstování marihuany.  To znamená dd semínka přes pěstební techniku a hnojiva přes návody na pěstování až po papírky na takzvaného špeka. Majitel se odvolal a kauza doputovala až k Nejvyššímu soudu a ten rozsudek potvrdil. Tím vznikl judikát – rozsudek, jenž má váhu zákona – a od té chvíle je nabízení „uceleného řetězce" v České republice trestné.

Otázky a odpovědi:

Jiří Stabla, majitel Carun Pharmacy, konopných lékáren Konopnyshop.cz po celé České republice a zakladatel konopné značky Carun.

Co si o takto razantním zásahu policie myslíte?

Jde o jasné potlačování práva na svobodné podnikání provozovatelů growshopů. Zavírání growshopů a policejní zátah na jejich majitele je nespravedlivý. Pouze podnikají a mají to povolené. Growshopy se pohybují na hraně zákona právě kvůli tomu, že nabízejí zahrádkářské pomůcky a doplňky, které mohou být použity na účel pěstování marihuany. Doposud však nebylo nikde stanoveno, co je a co není v této věci trestné. K smíchu je, že v tom má zmatek dokonce i policie a soudy. Několikrát zde byla snaha, aby bylo přesně řečeno, co growshopy mohou prodávat, ale nikdo to zatím netuší. Samozřejmě nesouhlasím s tímto neférovým jednáním policie ČR. Pokud už nějaké podezření s šíření toxikomanie existuje, je nutné zmínit, že existuje mnoho portálů a obchodů, které nabízejí samotný návod na pěstování marihuany. Přednější je si ale uvědomit, že tito lidé se snaží s úctou vrátit rostlinu, která tisíce let pomáhala v léčbě mnoha špatně léčitelných nemocí.

Co si myslíte, že razii zapříčinilo?

Svým způsobem nastala díky konopnému veletrhu Cannafestu. Veletrhu, který se konal v Praze již poněkolikáté. Konopná semínka, kosmetika, vaporizéry, stavební materiály pivo i vše pro pěstování. Vedle toho zde proběhly odborné přednášky českých světových kapacit, kde se o léčebném i technickém konopí dalo dozvědět maximum. Policie se snaží tento festival poškodit. Chtěla, aby se zahraniční i domácí vystavovatelé báli přijet. Policie chtěla ukázat, že má vše pod kontrolou. Nakonec jim to nevyšlo, účast odřeklo jen pár firem. Některé právě z důvodu zátahu a toho, že už neměly co vystavovat. Šla po slabých, aby pohrozila větším. Určitě šťáry připravovali delší dobu. Také byl letos vůbec poprvé někdo odsouzen za prodej potřeb pro pěstování resp. za šíření toxikomanie. Policii posloužil nový judikát Nejvyššího soudu. Policie dostala nový právní nástroj, že sice květináče, hnojiva, návody a semena je nadále legální prodávat, ale ne tak, aby ten prodej utvořil „ucelený řetězec". Policie má asi pocit, že nyní může zakročit plošně, že na to má všechny potřebné páky.

Bojíte se, že by si posvítila na konopné lékárny?

Ať si přijdou. Vše máme legální. Pro léčbu konopí svědčí i to, že ministerstvo zdravotnictví udělilo první povolení k nakládání s léčebným konopím. Získaly ji firmy Elkoplast Slušovice a Phoenix. Získaly povolení pro zacházení s omamnými a psychotropními látkami ve spojitosti s konopím. Požádaly už i o udělení dovozní licence, co jsem slyšel.

Co byste si přál?

Policie by měla vše, co zabavila, lidem vrátit. Je to pro ně likvidační. Ať jim to vrátí, jako Buschce Bryndové, která byla za pěstování konopí stíhaná. Museli jí vrátit nakonec všechno konopí... Odborné poznatky dokazují, že prospěch z užívání konopí včetně marihuany jednoznačně mnohonásobně převyšuje rizika, která mohou vzniknout.

Související

Více souvisejících

Konopí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

před 4 hodinami

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

před 6 hodinami

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

před 6 hodinami

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno před 7 hodinami

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

před 8 hodinami

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

před 9 hodinami

David Pastrňák

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

před 9 hodinami

Robert Fico

Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

před 10 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Putin předstírá zájem o mírová jednání. Jde mu o jediné, tvrdí analytici z ISW

Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) se podívali do hlavy ruského prezidenta Vladimira Putina. Rusko podle nich předstírá zájem o mírová jednání, aby ovlivnilo přemýšlení západních spojenců Ukrajiny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy