Kauza Blanka: Metrostav podal žalobu na Prahu kvůli dlužným 2,155 mld. Kč

Praha - Metrostav podal k rozhodčímu soudu žalobu na pražský magistrát. Požaduje proplacení 2,155 miliardy korun za výstavbu tunelu Blanka. ČTK to dnes sdělil mluvčí společnosti František Polák. Zopakoval, že firma v sobotu přeruší práce na tomto projektu.

Metrostav uplatňuje na hlavním městě úhradu 2,155 miliardy korun za neuhrazené faktury na práce provedené na stavbě městského okruhu Myslbekova - Pelc Tyrolka - tunelech Blanka, řekl ČTK Polák.Metrostav se s městem pře o platnost smlouvy, podle které tunel Blanka staví. Vedení magistrátu tvrdí, že je smlouva zřejmě neplatná a že dlužné peníze sice má, ale nemá je jak vyplatit. "Deklarace rady je, že Praha tyto prostředky na výstavbu má," řekl po posledním jednání rady primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).Praha jednala s Metrostavem už minulý týden, ale neúspěšně. Obě strany se neshodly na tom, zda je smlouva i s dodatky platná, či nikoliv. Metrostav v návaznosti na to oznámil, že se obrátí na rozhodčí soud.Smírčí řízení u soudu má zodpovědět otázky, jak vyřešit vzájemné závazky a nároky a za jakých podmínek a jakým způsobem ve stavbě pokračovat, dokončit ji a převzít. "Za optimální řešení bychom považovali takové, které se co nejméně odchýlí od pravidel již jednou definovaných, i když v neplatné smlouvě, tedy předmět plnění, cenu i záruky vycházející z této smlouvy," řekl už dříve Hudeček. Náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) poté sdělil, že Praha začala jednat i s firmou ČDK Praha DIZ, která buduje technologickou část. Společnost ČKD může podle Nouzy v práci pokračovat, má totiž s městem vlastní smlouvu.Stavbu provází i další problémy. Podle zprávy magistrátního kontrolního odboru například nesouhlasí částky v seznamu dokladů k jednotlivým stavbám předloženém odborem účetnictví a částkami vedenými odborem městského investora. Rozdíl v částkách za stavební část je až 400 milionů. "Díky uvedeným nesrovnalostem se účetnictví může jevit jako nesprávné, neúplné, neprůkazné, nesrozumitelné a nepřehledné," píše se v materiálu odboru kontrolních činností.

Blanka může zůstat uzavřená i několik let

"Pokud město říká, že ta smlouva je neplatná, tak by měla žalobu podat i rada hlavního města a chtít zpátky peníze, které byly proplaceny," řekl v rozhovoru pro Studio 6 redaktor Lidových novin Ondřej Koutník. "To znamená, že ten spor bude trvat strašně dlouho," dodal.

Podle Koutníkových informací bude kauza Blanka možná největším sporem v dějinách rozhodčího soudu, který může trvat i několik let a vyžádat si až stovky milionů korun. A další zdroje budou potřeba na konzervaci stavby – ta může stát od půl miliardy do několika miliard korun, upozornil Koutník. Záležet prý bude na tom, jak dlouho bude stavba zablokovaná.

Firma stavbu zabezpečí a přeruší veškeré práce v podzemí i na povrchu už tuto sobotu 7. prosince. Pokračovat bude pouze montáž technologií, kterou provádí jiná společnost na základě samostatného kontraktu.

Související

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha Metrostav kauza tunel blanka

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy