Slevové šílenství začalo, lidé se ženou do obchodů

Praha - Mnoho obchodních řetězců zahájilo tradiční povánoční slevy. Lidé měli zájem především o zlevněnou elektroniku nebo oděvy. Obchodníci často sázejí na zákazníky, kteří k Vánocům dostali peníze.

Extrémní nápor nakupujících ale obchody nehlásily, slevy většinou platí až do vyprodání zásob. To ovšem neplatí všude. Například v Brně byly obchodní domy IKEA a Olympia v obležení aut. Internetoví prodejci spustili slevové akce již ve středu, zjistila. Jeden z největších náporů zažily obchody Electro Worldu, které si kromě klasických slev přichystaly bezprostředně po otevření v 08:00 i speciální hodinové slevy, jejichž výše se lišila u jednotlivých spotřebičů i značek. Firma tak prý chtěla vyhovět zejména mladším lidem, kteří často dostanou pod stromeček hotovost a preferují vybrat si zboží sami."Dnešní zahájení výprodeje předčilo naše očekávání. Před každým kamenným obchodem Electro Worldu v České republice i na Slovensku se tvořily hned od začátku otevírací doby fronty, ve kterých čekalo až stovky zákazníků. Největší zájem byl o Sony Smart LED televizor zlevněný o 6000 korun na 14.999 Kč. Věříme, že v tomto týdnu bude zájem o elektroniku pokračovat díky přístupnějším cenám," řekl ČTK mluvčí firmy Jiří Čihák.S výprodejem dnes začalo také Tesco. Podle mluvčí Martiny Pospíšilové dosahují povánoční slevy u vybraného zboží až 70 procent. "Týkají se tisíce položek především ze sortimentu oděvů, domácích potřeb, kosmetiky, vánočních dekorací a hraček. Trvat budou až do vyprodání zásob," uvedla mluvčí.Internetový obchod Mall.cz odstartoval povánoční výprodej se slevami až 80 procent už ve středu. "Letos je zajímavý také tím, že zákazníkům nabízí poslední možnost nakoupit zboží za "předintervenční" nebo dokonce ještě nižší ceny," podotkla mluvčí společnosti Michala Gregorová.Prodejce počítačů a elektroniky CZC.cz zlevnil také už ve středu. "Lidé utrácejí peníze, které dostanou na Vánoce, dokupují příslušenství k nové elektronice. Řada z nich na výprodeje vyloženě čeká a nakupují například pro sebe vánoční dárky až po Vánocích," sdělil ČTK marketingový ředitel firmy Kamil Demuth.Letošní prosinec je podle něj pro CZC.cz rekordní, do Vánoc zaznamenal více než 120.000 zákazníků, kteří utratili přes 300 milionů korun. "Podle dosavadního vývoje očekáváme meziroční růst tržeb v prosinci o cca 40 procent," dodal Demuth.

Související

Slevy, ilustrační fotografie

Není sleva jako sleva. Na co si dát pozor

K nalákání zákazníků obchodníci stále raději využívají permanentních slevových akcí a výprodejů, které navíc neváhají okořenit řadou bombastických přívlastků. Lákavě znějící sleva se však při bližším zkoumání nezřídka ukazuje pouze jako nepatrné snížení ceny, případně se cena nijak zásadně neliší od běžné nabídky na trhu. Od 6. ledna 2023 by však měl být falešným cenám konec. 

Více souvisejících

slevy výprodeje slevy výprodeje

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Aktualizováno před 27 minutami

Aktualizováno před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy