Páleník končí v čele Státní správy hmotných rezerv. Babiš plánuje velké změny

Praha - Vláda dnes odvolala předsedu Státní správy hmotných rezerv (SSHR) Ondreje Páleníka, jemuž bylo od června poskytnuto volno kvůli obvinění v kauze bývalé šéfky premiérovy kanceláře Jany Nagyové. Jeho zástupci Tomáši Perutkovi kabinet zrušil pověření SSSH řídit. Novým šéfem SSHR se stal bývalý náměstek generálního ředitele ČD Pavel Švagr. Po dnešním zasedání vlády o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Podle něj je neúnosné, že půl roku vede správu místopředseda. "Vláda považuje situaci za neudržitelnou a rozhodla," řekl Mládek.Švagr byl od roku 2009 náměstkem generálního ředitele ČD pro personální záležitosti, loni v srpnu byl z této funkce odvolán. Byl také tajemníkem stínové vlády ČSSD. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde poté působil jako odborný asistent na katedře managementu VŠE. V roce 1998 se stal poradcem ministra pro místní rozvoj, o dva roky později zamířil do čela Státního fondu dopravní infrastruktury, který vedl sedm let. Poté působil na Správě železniční dopravní cesty a jako poradce na Českých drahách.Jako dopravní expert se zaměřuje zejména na oblast financování dopravní infrastruktury a jejího dalšího rozvoje. V roce 2005 se spekulovalo, že by mohl stanout v čele ministerstva dopravy ve vládě Stanislava Grosse (ČSSD) poté, co kabinet kvůli aféře kolem financování bytu tehdejšího premiéra opustili ministři za KDU-ČSL.Ministr financí Andrej Babiš by chtěl u hmotných rezerv změny. Již dříve uvedl, že Česko je jedna z mála evropských zemí, která státní hmotné rezervy financuje. Připomněl, že na Slovensku nyní vznikla agentura, která tyto státní hmotné rezervy profinancovala. Ve většině států Evropy patří státní hmotné rezervy těm, kteří je vyrábějí jako zboží, řekl šéf hnutí ANO.SSHR již dříve oznámila, že ke konci března propustí 102 zaměstnanců. Páleník loni v květnu rozhodl útlumu čtyř závodů. Informace o hromadném propouštění dostaly krajské úřady práce v Jihlavě, Hradci Králové, Ostravě, Příbrami a Ústí nad Labem.Správa státních hmotných rezerv je ústředním správním úřadem v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních hmotných rezerv. Hmotné rezervy jsou více než z poloviny tvořeny ropou a ropnými produkty.SSHR má za úkol shromažďovat strategické suroviny pro krizové situace, jako jsou například přírodní katastrofy, teroristický útok nebo průmyslová havárie. Například během záplav SSHR organizuje poskytování státních hmotných rezerv podle požadavků krizových štábů.SSHR udržuje v nouzových zásobách zhruba milion tun ropy. Uskladněny jsou převážně v Centrálním tankovišti ropy v Nelahozevsi ve Středočeském kraji.Páleník byl před působením ve SSHR ředitelem Vojenského zpravodajství, které podle policie nechalo nezákonně sledovat bývalou manželku expremiéra Petra Nečase.

Související

Exšéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník

Šéfové správy hmotných rezerv mají problém, žalobce chce až 8,5 roku vězení

Státní zástupce požaduje pro dva bývalé šéfy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) tresty vězení v rozmezí pěti až 8,5 roku. V dnešní závěrečné řeči u pražského městského soudu trval na tom, že Tomáš Perutka a Ondrej Páleník zneužili pravomoc a porušili povinnost při správě cizího majetku, a to při uzavření nevýhodného smluvního dodatku s německou Viktoriagruppe (VG). Oba muži vinu popírají a uvádějí, že pracovali svědomitě.

Více souvisejících

Ondrej Páleník (ex-šéf SSHR) Andrej Babiš Státní hmotné rezervy (SSHR)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy