Skanska musí obci Bublava vrátit 57 milionů za nedokončený akvapark

Sokolov - Obec Bublava nemusí firmě Skanska platit 19 milionů korun za část nikdy nedokončeného akvaparku. Skanska, jako následovník tehdejší IPS, naopak musí obci vrátit 57 milionů korun, které obec za první část stavby zaplatila ze státních dotací. Rozhodl o tom dnes sokolovský okresní soud. Rozsudek je nepravomocný. Skanska se k němu před doručením jeho písemné podoby vyjadřovat nebude.

Podle soudu byla smlouva mezi obcí a firmou od počátku neplatná, protože ji zastupitelstvo neschvalovalo, ale jen vzalo na vědomí. "Soud je přesvědčen, že tehdejší starosta nejednal podle vůle obce, ale bez příslušného zmocnění. Veřejná soutěž byla vyhlášena 28. března 1999, přičemž jediné zasedání, kde se projednávalo bylo 17. května 1999," uvedl například soudce Jaroslav Simet.Podle rozsudku zastupitelé neprojevili jasně vůli vypsat výběrové řízení a nabít v budoucnu majetek. Podle soudce zvlášť v tak malé obci by se mělo pečlivě zacházet s veřejnými prostředky. "Není možné, aby obec projevila vůli jinak, než aklamací," uvedl soudce.Podle soudce Skanska sice nikdy nechtěla být vlastníkem akvaparku, ale pokud je smlouva neplatná a byť se staví na pozemku obce, vlastníkem je ten, kdo dílo vytvořil. Firmě tak zůstane torzo budovy. Kromě 57 milionů ale má obci zaplatit i penále z této částky. Od roku 2007, od kdy soud určil nárok na penále, to bude dalších asi 30 milionů korun.Soudce loni strany vyzval, aby se dohodly. Je totiž pravděpodobné, že se Skanska opět odvolá a více než desetiletý spor se povleče dál. Zástupce Skansky se dnes k soudu nedostavil.Skanska chtěla po obci 19 milionů korun za nezaplacené faktury za část stavebních prací. Obec protižalobou požadovala od stavební firmy zpět 57 milionů, které už jí zaplatila, a to ze státních dotací, které musí obec vracet a bude splácet ještě roky."Z celkových 57 milionů, které jsme měli vracet, nám část stát odpustil a musíme splácet celkem 33 milionů. Ještě nám zbývá splatit 19 milionů," řekl ČTK starosta Bublavy Igor Jirsík (nez.)Pokud dnešní rozsudek nabude právní moci a obec skutečně peníze dostane zpět, chce obec nejprve doplatit dluhy státu. Ale zbytek by pomohl opět začít v obci investovat. "Nemohli jsme žádat o dotace z Evropské unie, z ministerstvev. Nyní bychom se pustili například do oprav komunikací a základních věcí, o které byli lidé v obci deset let ochuzení," dodal Jirsík.Mluvčí Skansky Lucie Laňková ČTK řekla, že rozsudek nyní komentovat nebudou. "V současné chvíli musíme počkat na písemné vyhotovení rozsudku, abychom se mohli seznámit s jeho podrobným odůvodněním. Poté se k verdiktu soudu budeme moci vyjádřit," vzkázala Laňková.Akvapark začala Bublava stavět v roce 1999. Na stavbu nejprve malá obec se 320 obyvateli, navíc bez zdroje vody, dostala dotace. Když ale přestaly přicházet, na dostavbu už obec neměla. Kvůli splácení dotací za akvapark patří mezi nejzadluženější obce v zemi.Místo aquaparku zůstalo v Bublavě jen torzo stavby, o které nemá nikdo zájem. Stavba aquaparku není ani napojena na vodovod a kanalizaci, takže by ani po dostavbě nemohl fungovat. Státní dotace na pochybnou stavbu získal v 90. letech tehdejší poslanec za ODS Vlastimil Tlustý, píší Novinky.cz.

Související

Skanska

Skanska je opět plně v rukou českých manažerů, Švédové vedení opustili

Praha - Správní rada tuzemské pobočky stavební společnosti Skanska je opět plně v rukou českých manažerů. Mateřský švédský koncern z vedení české Skansky odvolal švédské zástupce, skončil tedy i předseda správní rady Mats Williamson. Nejméně jeden Švéd byl členem vedení české Skansky nepřetržitě od roku 2010. Dnes o tom informoval web deníku E15.
Skanska

Skanska propustí 3000 lidí, varovala před slabším ziskem

Stockholm/Praha - Největší skandinávská stavební společnost Skanska se chystá propustit 3000 lidí, což je asi sedm procent z celkového počtu zaměstnanců. Firma oznámila, že loňský zisk by nemusel dostát očekávání. Skanska působí i v České republice

Více souvisejících

Skanska Bublava (obec)

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 58 minutami

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels

Trumpova bývalá hlavní asistentka Hope Hicksová v pátek vypověděla, že jí v posledních dnech prezidentských voleb v roce 2016 sdělil, aby popřela, že by měl sexuální vztah s pornohvězdou Stormy Danielsovou.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy