Mattoni otevřela opravený dům Stallburg, první v areálu Kyselky. Přijel i Klaus

Kyselka - Společnost Karlovarské minerální vody (KMV) dnes otevřela pro veřejnost opravený dům Stallburg v Kyselce. Je to první opravená budova z někdejšího lázeňského areálu. Na postup obnovy donedávna zdevastovaných lázní se přijel podívat i pravnuk zakladatele lázní Rudolf Mattoni a exprezident Václav Klaus.

Náklady na rekonstrukci domu Stallburg byly 31,5 milionu korun. V domě, který byl postaven podle projektu vídeňského architekta Karla Haybäcka, byly a nyní opět budou byty. Podle generálního ředitele KMV Alessandra Pasqualeho je ekonomická návratnost takové rekonstrukce nereálná, teoreticky by se mohla pohybovat v řádu 70 až 100 let.Původně byly v domě byty pro sedm rodin a v dolní části domu byla stáčírna minerální vody. V rekonstruovaném Stallburgu je nyní osm bytů. KMV je nabídne přednostně svým zaměstnancům a pokud se dům nezaplní, zbytek nabídne veřejnosti, řekl dnes Pasquale.Obdiv tomu, co se za poslední rok v Kyselce odehrálo, neskrýval pravnuk zakladatele značky Mattoni, Rudolf Mattoni, který žije v USA. "Když jsem tu byl poprvé, byly tu jen ruiny. To, co vidím nyní, je prostě skvělé. Co se tu dokázalo, je malý zázrak," řekl.Klaus, který v roce 2011 při návštěvě Kyselky proslul svou větou, že "Kyselka není Karlštejn", dnes také postup prací chválil. "Ale myslím, že tohle byla ta snadnější část. Tento dům může být použit pro bydlení. Problém bude ty skutečně lázeňské domy využit. Ale vidím tady lidi, kteří jsou plni nápadů a určitě něco vymyslí," dodal Klaus.KMV vlastní v areálu lázní kromě Stallburgu ještě pavilon Löschner, hotel Praha a administrativní budovy. Pasquale řekl, že na Stallburg bude letos navazovat obnova pavilonu Löschner, která by mohla být hotova na podzim a vznikne v něm muzeum.Ačkoli dnes KMV slavily otevření svého domu Stallburg, stále je ještě možné, že za dlouhodobou špatnou péči o památky v Kyselce mohou dostat pokutu. Krajský úřad Karlovarského kraje podal kasační stížnost proti rozsudku krajského soudu, který zrušil pokutu 1,8 milionu korun udělenou karlovarským magistrátem a potvrzenou krajským úřadem.Větší část bývalých lázní spravuje obecně prospěšná společnost (o.p.s.) Lázně Kyselka. Podle jejího ředitele Miroslava Perouta letos dostane téměř tři miliony na pokračování záchrany Mattoniho vily a Ottova pramene a ještě se podařilo získat peníze na vilu Vilemínu. Další prostředky má společnost z dotačního programu na záchranu památek z karlovarského magistrátu a dostane i půl milionu od kraje.Předseda správní rady o.p.s. Vladimír Lažanský dnes ČTK řekl, že na podzim se připravuje velká benefiční akce, na které chce společnost představit výsledky své více než roční práce v Kyselce a získat sponzory, kteří by se podíleli na dalších pracích.

Související

Kromě nejvyspělejších technologií, známých z vozů vyšších tříd, je Škoda Scala také ukázkou dalšího vývoje designového jazyka značky Škoda. Jako první model značky Škoda v Evropě bude mít novinka na pátých dveřích nápis Škoda

100 nejlepších firem v Česku: Anketu opět vyhrála Škoda Auto

Soutěž Českých 100 nejlepších po jedenácté vyhrála společnost Škoda Auto. Na dalších dvou místech se stejně jako loni umístily energetická společnost ČEZ a pojišťovna Kooperativa. O výsledcích 25. ročníku soutěže dnes ČTK informovala společnost Comenius, která soutěž pořádá.
Ministerstvo vnitra

Zadlužená obec Prameny má již 10 let zablokovaný účet, nyní se rýsuje řešení

Zastupitelé zadlužené obce Prameny na Chebsku dnes schválili prodej pozemků s osmi vrty s minerálními prameny firmě Dmitrije Vajnera, ruského podnikatele a majoritního věřitele obce. Firma Real Aspekt nabídla za pozemky 22,4 milionu korun. Částka zahrnuje kupní cenu a částečné uhrazení exekučních nákladů. Podmínkou ale je udělení souhlasu exekutora.

Více souvisejících

Mattoni (Karlovarské minerální vody) Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 41 minutami

před 41 minutami

před 42 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

U Masarykova nádraží nejezdí tramvaje. Úpravy vedení linek budou platit až do léta

Až téměř do letních prázdnin ovlivní hromadnou dopravu v Praze výluka kvůli rekonstrukci klíčové tramvajové trati v centru hlavního města. Řada tramvajových linek má upravené trasy, několik nových linek vzniklo. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy