Exministr Němec žongluje s miliardami státu

Praha - Exministr Pavel Němec ovlivňuje tendr na domácí vězení za dvě miliardy. Soutěž šije na míru jedné firmě, píší ve čtvrtečním vydání Lidové noviny.

Dvoumiliardový tendr ministerstva spravedlnosti na provozování systému domácího vězení provází podezření, že je dopředu šitý na míru budoucímu vítězi. Politici napříč stranami "úřednickou" ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou žádají, aby výběr vítěze přenechala svému nástupci vzešlému z voleb. To ale ministerstvo odmítá a chce systém podle vyjádření své mluvčí Jitky Zinke spustit co nejdříve, uvádí deník.

Ministerstvo těsně před vypsáním tendru na přelomu února a března naprosto změnilo podmínky výběrového řízení. Iniciátorem změn měla být právě advokátní kancelář Pavla Němce. Lidové noviny mají k dispozici starou i novou verzi podmínek výběrového řízení. Z jejich srovnání plyne, že změn jsou desítky a všechny prospějí vítězi tendru. Nové podmínky snižují třeba pokuty, které by měla firma platit za porušení smlouvy, a přesouvají odpovědnost za zničené zařízení systému na stát. Centrální úložiště - počítačový server s klíčovými daty, bez nichž nemůže systém fungovat - má navíc nově spravovat firma, nikoliv stát. Může to ohrozit bezpečí dat a vítěz tendru dostane podle odborníků do rukou trumf pro vyjednávání např. o prodloužení smlouvy.

Ministerstvo bez dalšího vysvětlení tvrdí, že změny jsou pro stát výhodné, a odmítá, že by si je diktovala Němcova advokátní kancelář. Několik důvěryhodných zdrojů obeznámených s případem ovšem Lidovým novinám potvrdilo, že iniciátorem je právě Němec. "Jeden den to bylo tak a druhý den to lidé od Němce naprosto přepsali," řekl listu jeden z nich. Snahu Kovářové určit rychle vítěze kritizují politici nehledě na strany. Nejtvrdší je šéf zelených Ondřej Liška: "Vzhledem k tomu, že zadávací dokumentaci zřejmě zmanipuloval Pavel Němec, měla by si paní ministryně podepsat maximálně tak vlastní rezignaci."

Opakuje se tak historie z doby minulých parlamentních voleb, kdy odstupující ministr obrany Karel Kühnl podepsal kontrakt na dodání 199 transportérů Pandur. Kritizovala ho za to opozice i prezident a zakázku dodnes prověřuje policie několika zemí, píší Lidové noviny.

Související

Jan Hamáček

ČSSD bude rozpuštěna? Flagrantně porušuje zákony, tvrdí advokát

Advokát Pavel Němec, který zastupuje některé bývalé členy ČSSD ze zrušených organizací v Ostravě, podal ve středu vládě podnět k pozastavení činnosti či rozpuštění sociální demokracie. Vládní strana podle něj mezi lety 2013 až 2019 opakovaně porušovala zákony. Bývalý poslanec za ČSSD Němec ČTK řekl, že pokud návrh na pozastavení činnosti nepodá Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) vláda a později ani prezident, podá ho sám. Úřad vlády potvrdil, že Němcův podnět obdržel. Mluvčí ČSSD Barbora Gavenda řekla, že záležitost nebude komentovat, protože se jedná o vnitrostranickou záležitost.
ČSSD

Úleva pro ČSSD, rezignace pučistů má nečekaný dopad

Mohelnice - Nespokojení sociální demokraté z Mohelnice a okolí, kteří na konci října podali žalobu na podobu stranické kandidátky v Olomouckém kraji, nakonec upustili od záměru napadnout u Nejvyššího správního soudu volební výsledek ČSSD v Olomouckém kraji. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka mohelnickým členům slíbil prošetřit spor o sestavení kandidátky na půdě strany. ČTK to dnes řekl právník a bývalý člen ČSSD Pavel Němec.

Více souvisejících

Pavel Němec

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 4 minutami

před 22 minutami

před 30 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy