Rozhovor s Janotou: Stabilizační opatření EU mohou vést v krajním případě k inflaci

Praha - Pokud by se přehnala metoda odkupu dluhopisů centrální bankou, což se v současnosti děje v eurozóně, může dojít k inflaci, řekl ministr financí Eduard Janota ve čtvrtek v rozhovoru pro agenturu Mediafax. Janota dále řekl, že ministr financí by možností konzultovat rozpočet v Bruselu pohrdat neměl.

Rep.: Jak se díváte na německý zákaz spekulace na pokles u některých finančních instrumentů?

E. J.: Zaprvé, je to legislativní akt Německa, takže je to jejich věc. Zadruhé, není to zákaz všech krátkých pozic, ale zákaz spekulace na cenné papíry, které nevlastníte, a u nichž spekulujete na jejich pokles. To je velký rozdíl.

Rep.: Rakousko navrhlo, aby se to týkalo celé Evropské unie. Jaký je váš názor?

E. J.: Je to námět k debatě. Je možné, že se nakonec nějaký typ produktů zakáže, ale bez znalosti přesných detailů je zbytečné o tom spekulovat.

Rep.: Jak se díváte na to, že Evropská centrální banka vykupuje dluhopisy problematických států eurozóny?

E. J.: To se očekávalo a byl to i jeden z výstupů Rady ministrů financí EU, kde toto bylo ujednáno jako jedno z opatření, která mají stabilizovat situaci na finančních trzích, takže na tom není nic překvapivého.

Rep.: Nemáte strach z inflace?

E. J.: Kdyby se tento způsob stabilizace přehnal, může vyvolat inflaci. Zatím ale takové signály nejsou a inflace byla spíše nízká.

Rep.: Jak se díváte na nápad Bruselu, že by měl projednávat rozpočty členských států?

E. J. Nijak mi nevadí, že by ministr financí měl jet do Bruselu, kde by měl prezentovat své záměry z pohledu deficitu, struktury, daní a dalších věcí. Pro ministra by to nemuselo být špatné, protože v Bruselu by získal nové pohledy a třeba i nové argumenty, s jejichž pomocí by snáze obhajoval rozpočet ve své zemi. Těmito věcmi by se mohla zabývat i Rada ministrů financí EU.

Rep.: Takže máte na mysli spíše konzultační roli Bruselu?

E. J.: Přesně tak. Finální schválení rozpočtu je nepochybně věcí národních vlád a národních parlamentů. Ale konzultace rozhodně není něco, čím by ministr financí měl pohrdat.

Související

Eduard Janota

Lidé se rozloučí s Eduardem Janotou

Praha - Rodina, přátelé i spolupracovníci se v pátek v pražské svatovítské katedrále rozloučí s Eduardem Janotou. Ekonom a bývalý ministr financí zemřel minulý týden ve věku 59 let.

Více souvisejících

Eduard Janota Ekonomika

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

před 57 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Petr Pavel

Prezident Pavel byl propuštěn z nemocnice. Policie nehodu nevyšetřuje

Prezident Petr Pavel byl dnes dopoledne propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) do domácího léčení po nehodě na motorce, oznámila Kancelář prezidenta republiky (KPR) na sociální síti X. Prezidentův program na příští týden, včetně plánované zahraniční cesty, zůstává beze změny.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Rusko západní svět nenapadne, když nedokáže ani porazit Ukrajinu

Mluvit o ruské hrozbě je spíše přípravou na vstup do války. To, co se děje nyní, je podobné jako při burcování před první a druhou světovou válkou, co lze vidět v médiích a ve vyjádřeních politiků, řekl v pátek ráno předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pravidelném rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Na snímku zprava český brankář Ondřej Dostál, hráč USA Trevor Zegras a český hráč Lukáš Hájek ve čtvrtfinálovém utkání Česká republika - USA na 87. mistrovství světa v ledním hokeji v Praze ve čtvrtek 23. května 2024.

Čeští hokejisté jsou v semifinále! Dramatickou bitvu s Američany rozhodl Zacha

Čeští hokejisté slaví postup do semifinále po těsné výhře 1:0 nad Spojenými státy. O jediný gól zápasu se postaral Pavel Zacha, zatímco brankář Lukáš Dostál předvedl vynikající výkon s 36 úspěšnými zákroky. V semifinále se český tým utká se Švédskem, které v prodloužení porazilo Finsko 2:1 zásluhou Joela Erikssona.

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel se zranil na motorce. Je v nemocnici

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale bude nutné krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Tuto informaci dnes večer zveřejnila prezidentská kancelář na sociální síti X. 

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Maďarské tajné služby mají informace o atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

včera

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

Zdroj: Petr Hanisch

Další zprávy