V Rusku startuje aerokosmický salon, představí se na něm osm český firem

Osm českých firem se představí na aerokosmickém salonu MAKS 2019, který začíná dnes na letišti Žukovskij nedaleko Moskvy. Spolu s nimi se zúčastní oborové asociace a státní agentury na podporu obchodu a investic. Dnes o tom informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Firmy se zúčastní v rámci oficiální účasti, kterou MPO pořádá. Salon se koná jednou za dva roky každý lichý rok. Předloňské akce se podle pořadatelů zúčastnilo přes 1000 vystavovatelů.

Ruský trh je podle ministerstva jedním z významných odbytišť českého leteckého vývozu. "Loni české firmy vyvezly do Ruska letadla a komponenty v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun. Mimo 'letecké' státy EU jako je Francie, či Německo je Rusko vedle USA jednou z velmocí, která je pro domácí firmy významnou exportní destinací," cituje ministerstvo výkonného ředitele Asociace leteckých a kosmických výrobců Zbyňka Hrušku.

Mezi českými firmami bude například výrobce letounu L 410 Aircraft Industries, pražská GE Aviation, která představí první dodávku amerického zemědělském letounu Thrush s českým motorem GE H pro ruského zákazníka, nebo výrobce komponentů do leteckých motorů Jihostroj Velešín. Na společném stánku nebudou chybět ani menší a střední společnosti, jde třeba o ATG, výrobce systému pro kontrolu leteckých dílů, či MGM Compro, uvedlo ministerstvo.

Součástí české oficiální účasti bude letos poprvé panelová diskuse o vzájemné letecké spolupráci s názvem: VIZE 2030, Kam směřuje česko-ruská letecká spolupráce?

První tři dny aerosalonu patří byznysu, následující tři veřejnosti. Expozice a přehlídkové lety si v roce 2017 prohlédlo 450.000 lidí, uvedlo MPO.

MAKS (aerokosmický salon) ministerstvo průmyslu Aircraft Industries GE Aviation Rusko Ekonomika firmy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy