Aircraft Industries prodal dva letouny L 410 do Polska, budou sloužit pohraničníkům

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries dodal dva letouny L 410 UVP-E20 v patrolovací verzi do Polska. Využívat je bude polská pohraniční stráž. V dnešní tiskové zprávě podniku to uvedla jeho generální ředitelka Ilona Plšková. Podmínky kontraktu společnost nezveřejnila. Předání letounů se uskutečnilo v druhé polovině října na základně polské pohraniční stráže v Gdaňsku, firma o něm informovala až dnes.

V dlouho připravovaném tendru zvítězil letoun L 410 koncem roku 2018. Podle Plškové byly stroje vybrány na základě parametrů, které je řadí na špičku mezi malými dopravními letouny. "Jejich základna bude v Gdaňsku, kde pro ně byl postaven nový hangár s veškerým technickým i správním zařízením. Letouny L 410 budou sloužit k monitorování hranic a pobřeží Polska, ale budou se také podílet na misích evropské agentury Frontex, která zajišťuje ochranu vnější hranice Evropské unie," uvedla Plšková.

Kromě spolehlivého provozu a snadné údržby splňuje letoun podle vedoucí marketingu Aircraft Industries Denisy Zapletalové především požadavky na dolet a dlouhou výdrž ve vzduchu. "Díky jeho prostorné kabině bylo možné do trupu instalovat veškeré potřebné vybavení pro činnost operátorů. Proces výroby této specializované verze sestával ze dvou etap. První etapou byla samotná výroba letounu v Kunovicích, poté následovala zástavba speciálního vybavení v Německu. Kromě dvou pilotů může být na palubě každého letounu až pět dalších specialistů," uvedla Zapletalová.

Patrolovací verze letounů L 410 je určena k hlídkování a sledování pohybu na pevnině, moři i ve vzduchu. Moderní pozorovací vybavení dodala německá firma Aerodata AG. "Předání letounů probíhalo několik dní a zahrnovalo jak důkladnou prohlídku letounů, pozemního vybavení a dokumentace, tak i letová ověření vlastních letounů i funkcí jednotlivých instalovaných zařízení," doplnila Zapletalová.

Aircraft Industries loni dosáhl tržeb 1,983 miliardy korun. Bylo to zhruba o 61 milionů korun méně než v roce 2018. Firma loni dodala deset letounů L 410 do Ruska a tři do Kazachstánu. Předloni podnik vyvezl 14 letadel, o rok dříve jich bylo 12. Většina letounů směřovala na ruský trh, který je pro firmu stěžejní. Loňský zisk společnosti přesáhl 133 milionů korun, o rok dříve byl více než 219 milionů korun.

Související

L-410

Při nehodě letadla české výroby v Rusku zemřelo 16 lidí

Při nehodě lehkého dvoumotorového letadla v ruském Tatarstánu zahynulo nejméně 16 lidí, uvedla dnes tisková agentura Ria. Informace o počtu lidí na palubě a o případných přeživších se liší, původně agentury hovořily o 19 mrtvých a třech zraněných. Oficiální potvrzení počtu obětí zatím není k dispozici.

Více souvisejících

L-410 Aircraft Industries Polsko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy