ANALÝZA | Analýza Euler Hermes: Pandemie negativně ovlivnila 54 procent evropských firem

Pandemie koronaviru negativně ovlivnila 54 procent evropských firem. Čeští podnikatelé počítají v příštím roce s výrazným poklesem obratu. Vyplývá to z letního průzkumu přední světové úvěrové pojišťovny Euler Hermes mezi více než tisícovkou podniků ve 14 zemích.

Pětina uvedla, že jejich podnikání nebylo pandemií ovlivněno, 19 procent z nich dokonce dosáhlo růstu prodejů. Takové odpovědi uváděli především respondenti ze skandinávských zemí. Zasažené podnikatelské subjekty mimo poklesu příjmů nejčastěji uváděly opoždění plateb od zákazníků (32 procent) a přerušení dodavatelského řetězce (27 procent).

V ČR uvedlo 68 procent společností, které se zúčastnily této studie, že čelily poklesu poptávky. Pětina českých firem podle Euler Hermes též evidovala opožděné platby od zákazníků.

Na 19 procent klientů z průzkumu zaznamenalo nárůst poptávky, a to především v IT, telekomunikacích a sektoru vybavení pro domácnosti. Na druhou stranu dodavatelé automobilových komponentů, sektory textilu a kovovýroby odpověděli, že se poptávka po jejich zboží velmi výrazně snížila. Pokles objednávek pocítilo 54 procent respondentů. Třetina eviduje faktury po době splatnosti. Nejvýznamněji se tento fenomén projevil v textilu, mezi dodavateli automobilových součástek a ve farmacii.

Třetina účastníků studie uvedla, že ve snaze utlumit negativní důsledky pandemie přijala určitou formu vládních stimulů na podporu podnikání po dobu krize. Nejčastěji to uváděli polští a britští respondenti (50 procent), následováni respondenty z Nizozemska (40 procent).

Na 40 procent respondentů z ČR uvedlo, že musí přehodnocovat platební podmínky vůči svým dodavatelům či zákazníkům. Platí to především pro klienty z energetiky, elektronického průmyslu a dopravy. Překvapivě vysoký podíl (36 procent) společností nepřijal žádné výrazné opatření na zvládnutí nejisté doby.

Co se týče prognózy obratu v letošním roce v porovnání s tím minulým, přes 40 procent evropských zákazníků očekává pokles a třetina společností předpokládá stejný obrat jako loni. České společnosti jsou opatrnější, až 44 procent z nich počítá s poklesem obratu a dalších 40 procent očekává, že jejich tržby dosáhnou podobné úrovně jako předcházející rok.

Nejdramatičtěji v Evropě pocítili pokles obratu dodavatelé automobilových součástek, kovovýroba a textilní průmysl. Nejoptimističtěji se jeví sektor IT a telekomunikace a též vybavení domácností, kde většina zákazníků deklarovala vyšší obrat nebo neuváděla výraznější pokles.

Nejvíce podnikatelů (30 procent) odhadovala meziroční pokles obratu v roce 2020 o šest až deset procent. Pokles mezi 11 až 20 procenty uvedlo 28 procent respondentů. V ČR vnímají dotázaní podnikatelé situaci negativněji, když 45 procent očekává pokles o 11 až 20 procent, případně 21 až 40 procent (27 procent dotázaných).

Související

Průmysl, ilustrační foto

Euler Hermes: Ve 2. čtvrtletí klesl rekordní počet ratingů rizik

Přední světová úvěrová pojišťovna Euler Hermes kvůli zhoršení hospodářského výhledu způsobeného pandemií koronaviru ve druhém čtvrtletí snížila rekordní počet ratingů sektorových rizik. ČR zhoršené hodnocení obdržela v sektorech textilu, výroby a velkoobchodu s vybavením pro domácnosti, strojírenství, automobilového průmyslu, dopravy, stavebnictví i kovů, sdělila Euler Hermes.

Více souvisejících

Euler Hermes firmy Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy