Bezúročné půjčky pro pražské firmy už tento týden? Podle Havlíčka žaádají i firmy ve ztrátě

Program na bezúročné úvěry pro pražské firmy zasažené v souvislosti s koronavirem by měl být spuštěn tento týden. Hlavní město by do něj na krytí úvěrů mělo vložit více než půl miliardy korun, další peníze v podobném objemu přidá stát. Podnikatelé by tak měli mít k dispozici čtyři až pět miliard korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) připravilo v minulých týdnech program na bezúročné úvěry s ročním odkladem pro firmy zasažené v souvislosti s koronavirem program COVID. Jeho druhá vlna byla financována z fondů EU, žádosti tak nemohli podávat pražští podnikatelé.

Není zatím jasné, zda budou žádosti přijímány v jedné nebo ve dvou výzvách, uvedl Havlíček. O půjčky budou podnikatelé stejně jako v případě programu COVID žádat prostřednictvím ČMZRB. Banka by měla magistrátu do středy poslat smlouvu. Radní Vít Šimral (Piráti) uvedl, že v ideálním případě by podnikatelé mohli začít o bezúročné půjčky žádat od poloviny příštího týdne.

Praha na pomoc podnikatelům upraví svůj evropský operační program Praha - pól růstu, z něhož hodlá získat potřebné finance. Pokud by Evropská komise změnu zaměření programu neschválila, příslušnou sumu poskytne stát. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dnes uvedl, že k tomu dostal příslib od ministra Havlíčka.

O bezúročné úvěry je enormní zájem. V první vlně programu COVID ČMZRB přijala přes 3200 žádostí přesahující deset miliard korun, v jeho pokračování eviduje 5900 žádostí v objemu 19 miliard korun. Podle Havlíčka se připravuje také COVID III, který by měl být v první fázi 20 miliard korun a bude se zvyšovat až na 40 miliard korun.

O bezúročné úvěry s ročním odkladem v programu COVID pro podnikatele zasažené v souvislosti s koronavirem velmi často žádají i firmy, které jsou v dlouhodobé ztrátě. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Na úvěr mají podle Havlíčka nyní nárok podnikatelé, kteří by na něj za běžných okolností nedosáhli. Tyto firmy musely ale před krizí prosperovat. "Pokud mají problémy od 12. března nebo od začátku března, pak se to respektuje a ta banka k tomu přihlédne," řekl. Nemohou to ale být firmy, které mají záporný vlastní kapitál nebo nemají žádný vlastní majetek, dodal.

Některé podniky si podle Havlíčka stěžují, že jejich žádosti nebyly uspokojeny. "Ano, musíme korektně říct, že se jedná o úvěr, nejedná se o rozdávání peněz. A i když je nastaven ten koeficient na to, že tam propadne řádově čtvrtina firem, které nezaplatí, takhle máme nastavenou tu záruku vůči bankám, tak se domníváme, že v dané chvíli to je adekvátní a nemůžeme to nastavit tak, že budeme počítat, že nám 50 nebo 70 procent firem nezaplatí," uvedl.

Související

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha firmy půjčky Karel Havlíček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

75 let od založení, 25 let od vstupu. V Česku proběhne největší akce NATO od summitu v roce 2002

Neformální zasedání Severoatlantické rady (NAC) na úrovni ministrů zahraničních věcí se uskuteční 30. - 31. května v Praze. Schůzka proběhne v roce, kdy NATO slaví 75. výročí a Česká republika 25. výročí od vstupu do aliance.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy