Británie více než zdvojnásobila limit pro bezkontaktní platby

Británie více než zdvojnásobila limit pro bezkontaktní platby, nově činí 100 liber (3000 Kč) proti dosavadním 45 librám. Pandemie zrychlila přesun od plateb v hotovosti k elektronickým platbám, oznámilo dnes britské ministerstvo financí.

Vyšší limit začal platit už dnes. Ministerstvo však upozornilo, že v praxi nebudou limity zvýšeny okamžitě, protože firmy musejí provést nezbytné systémové změny.

Limit 45 liber požadovala Evropská unie. Británie ale už tímto limitem není vázána, protože na konci loňského roku zcela opustila jednotný trh, dodalo ministerstvo.

Obchody povzbuzovaly k bezkontaktním platbám, aby se v době pandemie minimalizoval fyzický kontakt mezi lidmi. Podíl bezkontaktních plateb učiněných debetními kartami loni v září vzrostl na šest z deseti, zatímco v roce 2019 činil čtyři z deseti, uvedla agentura Reuters.

Zákonodárci však vyjádřili obavy, že pro finančně zranitelnější lidi může být obtížné platit kartou. Banky také varovaly před snížením počtu poboček a bankomatů. Vláda se proto zavázala chránit přístup k hotovosti a loni v říjnu předložila návrhy, jejichž součástí je i nabídka služby cashback, která umožňuje vybírat hotovost u pokladny, aniž by zákazníci museli nakupovat.

Související

Princ William se svou rodinou

Je to princezna Kate na fotce s manželem? Fotograf popsal, jak snímek vznikl

Nové fotky princezny Kate musí v současnosti pod lupu. Velké světové agentury totiž stáhly z distribuce rodinný snímek kvůli provedeným úpravám, které palác pod tlakem přiznal. Lidé následně začali spekulovat i o pravosti dalších fotek. Včetně té, která manželku následníka trůnu zachycuje v autě s manželem. 

Více souvisejících

Velká Británie platební karty

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vražda v Klatovech. Policie už v neděli dopadla podezřelé

Policie od nedělního večera vyšetřuje násilný trestný čin, který se stal v Klatovech v Plzeňském kraji. Případem se zabývají kriminalisté, zadrženy byly dvě podezřelé osoby. Obětí je podle dostupných informací senior. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy