Budvar nemůže být za současné situace dodáván do Ruska, vzkázal Nekula

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) uvedl, že si za současné situace nedokáže představit obnovení vývozu Budějovického Budvaru do Ruska. Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Ředitel pivovaru Petr Dvořák ČTK dříve řekl, že ve střednědobém výhledu se Budvar na ruský trh potřebuje vrátit, aby nepřišel o ochrannou známku.

Podle Nekuly s ním své vyjádření nekonzultoval. Pivovar dnes zdůraznil, že do ukončení ruské agrese na Ukrajině o obnovení obchodních vztahů nelze uvažovat. Budvar vývoz do Ruska zastavil ihned poté, co v únoru začala válka na Ukrajině.

Dvořák dříve uvedl, že s Ruskem se podařilo vypořádat všechny dosavadní závazky a pohledávky, které včetně vratných sudů představovaly přes milion eur (více než 25 milonů korun). Budvar letos do Ruska vyvezl zlomek toho, co v předchozích letech. Rusko patří mezi jeho pět hlavních exportních trhů, na vývozu se dosud podílelo minimálně z deseti procent. Loni uvařil Budvar rekordních 1,8 milionu hektolitrů, meziročně o 4,6 procenta víc, a vyvezl přes 1,3 milionu hektolitrů piva, export stoupl meziročně o 11,3 procenta. Podle Dvořáka musí pivovar situaci řešit ve střednědobém horizontu, aby nepřišel na ruském trhu o ochrannou známku.

O víkendu také poznamenal, že na ruském trhu řada pivních značek zůstává, a to včetně Anheuser-Busch InBev, který v části světa prodává pivo pod značkou Budweiser. "Pro budoucnost by bylo velmi riskantní opustit na delší čas ruský trh. Máme i negativní historickou paralelu z roku 1939, kdy Budějovický Budvar opustil v turbulentním předválečném čase americký trh, a přišli jsme tam tak dodnes o naši ochrannou známku," řekl.

Ministerstvo zemědělství dnes uvedlo, že rozumí snaze ředitele pivovaru působit jako řádný hospodář, v současné situaci ale nelze o návratu na ruský trh uvažovat. Nekula také zastává jednotné stanovisko české vlády, která ruskou agresi na Ukrajině ostře kritizuje. "Jsou situace, kdy obchodní a ekonomické zájmy musí ustoupit jednotnému postoji všech zemí, které odsuzují neobhajitelnou Ruskou agresi vůči Ukrajině a zejména zvěrstva páchaná ruskou armádou. Proto si neumím představit za současné konstelace jakákoliv jednání Budvaru o exportu do Ruska a panu řediteli toto vysvětlím," uvedl.

Pivovar dnes k vyjádření ministra uvedl, že postoj společnosti k ruskému trhu nemění. "Obnovení obchodních vztahů s ruskými partnery není na pořadu dne, dokud nebude ruská agrese zcela ukončena,“ doplnil dnes Dvořák.

Tržby Budvaru v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině byly ročně zhruba 250 milionů Kč. Velkou část výpadků prodeje do Ruska pomohl letos Budvaru nahradit prodej nového nealko piva BirGo.

Budvaru loni stouply tržby z prodeje výrobků a služeb o 10,8 procenta na rekordních 3,11 miliardy korun. Zisk po zdanění se zvýšil o 10,5 procenta na 337,1 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy. Tržby za pivo loni poprvé překonaly tři miliardy korun, činily 3,02 miliardy.

Související

Pivo

Dvořák chce vrátit Budvar na ruský trh, sankcím navzdory

Budějovický Budvar letos pravděpodobně neobnoví vývoz do Ruska, který zastavil poté, co začala válka na Ukrajině. Pivovar vypořádal závazky a pohledávky v Rusku za víc než milion eur (asi 25 milionů korun) a z velké části zpracoval již vyrobené obaly. Kvůli známkoprávní situaci se Budvar potřebuje ve střednědobém výhledu na ruský trh vrátit.
Pivo, ilustrační foto

Pivo zdražuje. Po Prazdroji a Staropramenu zvedá ceny i Budvar

Budějovický Budvar zdraží od 1. listopadu pivo na českém trhu v průměru o deset procent. Půllitr piva zdraží o korunu až dvě koruny. Příčinami jsou rostoucí ceny energií i klíčových surovin jako jsou chmel a slad. Meziročně tak národnímu podniku stoupnou náklady o několik set milionů korun.

Více souvisejících

budvar Zdeněk Nekula pivovary

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 29 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy