Byznys pro společnost oznámil výsledky 17. ročníku prestižního ocenění TOP Odpovědná firma zná své vítěze

55 nezávislých porotců z akademické sféry, médií, neziskového i komerčního sektoru, ale i z řad významných osobností, které se aktivně podílejí na rozvoji kultury podnikání v ČR, vybíralo z více než 60 společností a 125 strategií a projektů ty, které jsou svým přístupem k tématům odpovědnosti a udržitelnosti výjimečné.

Rok 2020 byl dosud nepoznanou výzvou. Proto je Byznys pro společnost jako největší platforma pro odpovědné podnikání v České republice a organizátor ocenění TOP Odpovědná firma hrdý na všechny zúčastněné. Desítky nejvýznamnějších společností i letos v bezprecedentních podmínkách dokázaly, že etický přístup v managementu, respekt k potřebám společnosti, zaměstnanců, zákazníků, partnerů a šetrnost vůči životnímu prostředí jsou klíčovými tématy, na která je nutné se soustředit nejen v dlouhodobém horizontu – a že třeba jednat je už nyní.

„Na jaře se s nástupem pandemie objevila obava, zda budou témata odpovědnosti a udržitelnosti pro soukromý sektor stejně aktuální a naléhavá jako dřív. Firmy primárně řešily bezpečnost zaměstnanců a pomoc nejzasaženějším skupinám obyvatel, koronavirová hrozba je přiměla přenastavit vnitřní procesy a upravit svoji činnost. Velmi záhy se však potvrdilo, že principy CSR pro ně zůstávají prioritou, leckteré z nich dokonce přiměla k akceleraci aktivit v tomto směru,“ říká Daniela Němcová, ředitelka Byznysu pro společnost.

Ocenění TOP Odpovědná firma 2020 je jediný rating svého druhu v ČR. Je určený firmám všech velikostí a oboru působení, zdrojem unikátních dat pro rozvoj firemních strategií a projektů i nenahraditelnou inspirací a příkladem dobré praxe v udržitelnosti a CSR.

Držitelé tohoto ocenění spolu s ním získali i potvrzení, že jejich strategie a projekty sledují aktuální trendy i společenské potřeby a přispívají k jejich konkurenceschopnosti.

Ve strategické kategorii TOP Odpovědná velká firma, kde je hodnocení sestaveno na základě bodového zisku v pěti oblastech (strategie, odpovědné HR, odpovědný přístup v dodavatelsko-odběratelském řetězci, životní prostředí a podpora komunit) se mezi lídry zařadily tyto společnosti:Vodafone Czech RepublicSkanskaTesco Stores ČRPivovary Staropramen s. r. o.Plzeňský PrazdrojSkupina ČEZVelux Česká republika, s. r. o.Plzeňský Prazdroj zároveň získal i ocenění Trendsetter*.

Ve strategické kategorii TOP Odpovědná malá firma se do TOP 5 probojovaly tyto společnosti:Bamboolike-Brána s. r. o.Biopekárna Zemanka s. r. o.ESPIRA Investments s. r. o.MHA, s. r. o.Bamboolik je též držitelem ocenění Trendsetter*. 

Mezi TOP Odpovědné firmy v reportingu se letos zařadily:PWC Česká republikaPivovary Staropramen s. r. o.Lidl Česká republikaSkupina ČEZPlzeňský PrazdrojLetiště Praha, a. s.Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group

Tři nejlepší firmy v projektové kategorii TOP Odpovědná firma v diverzitě jsou:IKEA Česká republika s. r. o.díky projektu Propojení dvou světů: Podpora náboru a integrace osob se zdravotním postiženímČeská pošta, s. p. díky projektu Z externisty internistou: zaměstnávání odsouzených a lidí s trestní minulostí Vodafone Czech Republic díky projektu Family Friendly BenefitySpeciální ocenění poroty získal Bamboolik za projekt Šicí dílna Bamboolik zaměstnávající matky dětí do 4 let věku a matky samoživitelky.

Letos porota vzhledem k výjimečné situaci spojené s pandemií mimořádně ocenila i projekty, které aktuálně a pružně reagovaly na nově vzniklé potřeby. Ocenění v subkategorii TOP Odpovědná firma v diverzitě – Anti-COVID počin tak získávají:Accenture za projekt Podpora work-life balance rodičůDeloitte Czech Republic za projekt Kariérní poradenství online

V kategorii TOP Odpovědná firma pomáhající okolí byly oceněny společnosti:GZ Media, a. s. za projekt Kroužky Robotika je hraAGC Automotive za projekt TECHNOWIZZ - AGC Automotive Czech a podpora technického vzděláváníŠKODA AUTO a. s. za projekt: Nadační fond ŠKODA AUTO – partnerství pro rozvoj regionu

V subkategorii TOP Odpovědná firma pomáhající okolí – Anti-COVID počin, která je vzhledem k současné situaci vyhlášena výjimečně pro rok 2020, získávají ocenění společnosti:Česká televize za projekt Mimořádné vzdělávací projekty ČT pro školáky, rodiče i pedagogyDeloitte Czech Republic díky projektu Deloitte for schools – Online vzdělávání v době koronaviruVodafone Czech Republic za projekt Mobilní aplikace Bright Sky pro odhalení domácího násilí.

TOP Odpovědnými firmami v životním prostředí se letos stávají:Skanska za projekt Rebetong a šedá vodaADLER Czech za projekt Pořízení akumulace včetně OZE – Hybridní fotovoltaický systém s bateriemi a kogeneracíTesco Stores ČR za projekt Žádné jídlo nazmar

Trendsetter* je ocenění, kdy porota z firem na předních místech ratingu vybere jednu, která zároveň nastavuje trendy pro firmy ve společnosti, je inovativní a aktivní i externě v propagaci udržitelnosti. Nemusí však být na úplně prvním místě ratingu.

Důležitost a naléhavost témat udržitelnosti a odpovědnosti v současné době si velmi dobře uvědomují zástupci těch společností, které se pro rok 2020 staly partnery ocenění TOP Odpovědná firma:

„Nejpalčivějším problémem nás všech je pandemie. Jsme tady, abychom pomohli nejohroženějším skupinám a sociálně slabým,“ říká Karolína Kříženecká, ředitelka korporátní komunikace a CSR ING Česká republika.„V našich produktech myslíme na fakt, že populace stárne a její očekávání se mění, a směrem k zaměstnancům se snažíme o co největší flexibilitu,“ uvádí Milan Medek, CSR manažer Pojišťovny Kooperativa, a. s., Vienna Insurance Group.„Udržitelnost zohledňujeme napříč všemi aspekty našeho podnikání, ať už jde o spolupráci s farmáři, výběr obalů, technologie v našich pivovarech nebo vztahy s našimi zákazníky,“ říká Ivan Tučník, manažer institucionálních vztahů a firemní odpovědnosti v Plzeňském Prazdroji.„Naše podnikání posuzujeme v širším kontextu, vyhodnocujeme potenciální i stávající dodavatele, klademe důraz na české suroviny, díváme se dopředu a vnímáme rizika v oblasti udržitelnosti,“ uvádí Jana Vinklářová, ředitelka právního oddělení a vnějších záležitostí pro Česko a Slovensko, Pivovary Staropramen s. r. o.„Považujeme za naprosto přirozené věnovat se odpovědným iniciativám, protože jsme si vědomi odpovědnosti za svět, v němž žijeme dnes a budeme žít i v budoucnu,“ vysvětluje Lenka Mašková, Corporate Responsibility Manager, Tchibo Praha spol. s r. o.„Odpovědná firma podniká tak, aby dodržela své závazky nejen vůči svým vlastníkům, ale také vůči zaměstnancům, veřejnosti a budoucím generacím,“ shrnuje Michaela Chaloupková, členka představenstva a leader udržitelného rozvoje Skupiny ČEZ.

TOP Odpovědná firma vodafone

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 25 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy