Češi víc spoří na stáří. Ve třetím důchodovém pilíři přibylo 6000 lidí

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci prvního pololetí spořilo 4,457 milionu lidí. Bylo to o 6000 více než na konci loňského roku. Vyplývá to z aktuálních statistik ministerstva financí.

V transformovaných fondech, kam už lidé nemohou vstupovat, bylo 3,41 milionu lidí. To bylo o 85.000 méně než na konci roku 2018. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, má 1,048 milionu lidí, o 91.000 více než loni v prosinci.

"Z aktuálních čísel MF jasně vyplývá, že Češi si na penzi spořit chtějí," uvedl manažer poradenské společnosti ChytryHonza.cz Petr Kutáč. Lidé, kteří stihli uzavřít penzijní připojištění do roku 2012, mají výhodu garance vkladů. Výhodou účastnického fondu je ale podle něj určení strategie klientem a její případná změna v průběhu let. Čísla však hovoří jasně, účastnické fondy mají vyšší míru zhodnocení než fondy transformované, dodal.

Za první pololetí 2019 činil objem vyplácených státních příspěvků na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření 3,6 miliardy Kč. Průměrný měsíční státní příspěvek vzrostl proti konci roku 2018 o čtyři Kč na 138 Kč. Průměrný měsíční státní příspěvek vyplacený na penzijní připojištění činil 131 Kč (nárůst o tři Kč) a na doplňkové penzijní spoření 160 Kč, stejně jako koncem roku 2018.

Objem příspěvků účastníků penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření dosáhl 18,4 miliardy Kč. Průměrný měsíční příspěvek účastníka stoupl proti konci roku 2018 o osm Kč na 710 Kč. Průměrný měsíční příspěvek účastníka penzijního připojištění vzrostl o osm Kč na 688 Kč, u účastníka doplňkového penzijního spoření klesl o osm Kč na 782 korun.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení. Lidé se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Z původních 44 fondů jich zbylo devět.

Související

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Více souvisejících

důchody penzijní připojištění penzijní fondy

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy