Česká ekonomika vzroste letos o 3,5 procenta a v příštím roce o 4,6 pct.

Česká ekonomika vzroste letos o 3,5 procenta a v příštím roce o 4,6 procenta. Vyplývá to z nejnovější prognózy, kterou dnes zveřejnila Hospodářská komora. Přes nedostatek čipů a dalších surovin bude podle ní průmysl letos silný, spotřeba domácností ale zůstane opatrná.

Příspěvek zahraničního obchodu k letošnímu růstu ekonomiky bude zanedbatelný i přes výraznou dynamiku dovozu a vývozu, uvedla komora. Spotřeba domácností letos v důsledku vyšší inflace reálně vzroste spíše díky zrušení superhrubé mzdy než z důvodu růstu nominálních mezd. Nezaměstnanost vydrží na nízké úrovni i v roce 2022. Komora ji odhadla na 3,3 procenta.

Nominální průměrná mzda stoupne podle prognózy letos o 3,4 procenta, v roce 2022 o 4,8 procenta. Míra inflace by měla klesnout z letošních 3,4 procenta na 2,4 procenta. Roční průměr kurzu koruny bude příští rok 25,10 Kč za euro po letošním 25,9 Kč/EUR.

"Na rozdíl od řady specializovaných českých i zahraničních pracovišť citlivěji vnímáme pro letošní rok zejména rizika směrem dolů. Jde především o epidemický vývoj a nedostatek vstupů vlivem přerušení dodavatelsko-odběratelských řetězců. Předpokládáme, že se tato rizika budou projevovat minimálně do poloviny příštího roku," upozornila komora.

Strukturální změna české ekonomiky, která byla koronavirovou krizí urychlena, může být podle ní v krátkém horizontu vnímána jako pozitivní i negativní riziko zároveň.

Ministerstvo financí v aktuální dubnové makroekonomické predikci MF ponechalo pro letošní rok odhad růstu ekonomiky na 3,1 procenta a pro příští rok odhaduje zrychlení tempa růstu na 3,7 procenta. Česká národní banka novou makroekonomickou prognózu, u které očekávají ekonomové zlepšení odhadu růstu ekonomiky, zveřejní odpoledne. V květnové prognóze ČNB očekávala letos růst ekonomiky o 1,2 procenta a příští rok o 4,3 procenta.

Predikce Hospodářské komory, která využívá všeobecný model ekonomické rovnováhy České spořitelny, vychází z komorového šetření mezi podnikateli napříč odvětvími, obory i regiony.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy