Městský soud v Praze dnes zahájil insolvenční řízení se Sberbank

Městský soud v Praze dnes zahájil insolvenční řízení se Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. Rozhodnutí soud zveřejnil v insolvenčním rejstříku. Žádost o insolvenci na sebe podala sama banka, upozornil server E15.

"Soud vyzývá věřitele dlužníka, kteří chtějí své pohledávky uplatnit v insolvenčním řízení, aby podali u zdejšího soudu přihlášku své pohledávky ve lhůtě do rozhodnutí soudu o úpadku," uvedl soud v rozhodnutí.

Peníze měly u Sberbank uložené i některé samosprávy. Město Jihlava tento měsíc uvedlo, že má u banky od konce února zablokovaných 154 milionů korun včetně úroků a že chystá přihlášku pohledávky.

Server Lidovky.cz tento měsíc napsal, že o úvěrové portfolio Sberbank CZ nakonec nikdo neprojevil zájem. Podle serveru se o odkup aktiv ucházely investiční skupina PPF se svou Air Bank, Česká spořitelna a ČSOB. Závaznou cenovou nabídku ale nakonec žádný ze zájemců nepodal. Banka tedy sama na sebe podala insolvenční návrh.

V návrhu se uvádí, že závazky dlužníka převýšily ke konci června hodnotu jeho majetku asi o 151 milionů korun, ke konci července by měly závazky převyšovat jeho majetek zhruba o 605 milionů korun. Banka měla ke konci června desítky tisíc věřitelů, vůči kterým eviduje závazky 61,762 miliardy korun. Banka je v platební neschopnosti, ke konci června měla závazky, které byly více než 30 dnů po lhůtě splatnosti, za 42,3 miliardy korun.

Nejhodnotnějším aktivem banky je její úvěrové portfolio. Kvůli protiruským sankcím ale hrozí, že banka nebude mít po 12. prosinci letošního roku přístup do svého hlavního bankovního systému. "Úvěrové portfolio dlužníka proto musí být zpeněženo co nejdříve, nejpozději 12. 12. 2022, přičemž do tohoto data musí zároveň dojít k přenosu dat z IT systémů dlužníka do IT systémů kupujícího," uvádí se ve zveřejněném dokumentu.

Česká národní banka (ČNB) na začátku května pravomocně odebrala Sberbank CZ bankovní licenci. Městský soud v Praze poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence banky, která je navázána na Rusko, zahájila ČNB 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Související

Sberbank

Česká spořitelna dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ

Česká spořitelna dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ. Převod úvěrového portfolia očištěného o nesplácené a jinak problémové úvěry stvrdil zápis v rejstříku . Za úvěry v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun zaplatila spořitelna 41,053 miliardy Kč. Během dubna budou klienti Sberbank CZ převedeni do České spořitelny, řekla novinářům správkyně Sberbank Jiřina Lužová. Od května již budou splácet úvěry na nové účty.
Sberbank

Sberbank navrhuje vyplatit rekordní dividendy

Představenstvo největší ruské banky Sberbank navrhuje vyplatit dividendu 25 rublů na akcii, na dividendách tak chce vyplatit rekordních 565 miliard rublů (zhruba 166 miliard Kč). Oznámil to dnes generální ředitel banky German Gref. 

Více souvisejících

Sberbank

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 32 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy