Moneta Money Bank hlásí pokles zisku o čtvrtinu, pociťuje koronavirovou krizi

Monetě Money Bank klesl v letošním prvním čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk meziročně zhruba o čtvrtinu na 731 milionů korun. Zisk negativně ovlivnily opatření kvůli koronavirové pandemii. Moneta také zhoršila celkový výhled pro letošní rok. Provozní výnosy banky stouply v prvních třech měsících o 14,7 procenta na 2,9 miliardy korun.

Česká vláda v první polovině března vyhlásila nouzový stav a zavedla řadu opatření, která výrazně omezují ekonomickou činnost. Moneta od 19. března umožňuje odklad splátek domácnostem, živnostníkům i malým a středním podnikům. Do konce dubna zpracovala 55.000 žádostí o odklad půjček.

Podle generálního ředitele Tomáše Spurného banka i přes krizi plní své strategické cíle. "Jako banka jsme se dokázali vyrovnat se všemi opatřeními a čelit výzvám, udrželi jsme banku v chodu a zároveň chránili naše zaměstnance i klienty. Zachovali jsme si obezřetnost, ve které budeme pokračovat i nadále. Věříme, že tato krize nás ve střednědobém horizontu učiní silnějšími a úspěšnějšími," uvedl. Otázku výplaty dividendy banka přehodnotí před koncem roku, zisky chce akcionářům vyplatit, jakmile to bude možné.

"Přestože čistý zisk meziročně propadl, překonal analytická očekávání o více než 15 procent," komentoval výsledky analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Hospodářský výsledek se podle něj meziročně snížil kvůli zvýšeným nákladům rizika. Ty souvisí s tvorbou opravných položek s ohledem na zhoršený makroekonomický vývoj. Zisk před zdaněním a tvorbou opravných položek meziročně vzrostl o více než 30 procent. To investoři hodnotí jako pozitivní a akcie po otevření pražské burzy reagovaly prudkým růstem okolo čtyř procent. Po 11:00 rostly o 2,75 procenta na 52,40 Kč.

"Ačkoliv banka již vytvořila v prvním čtvrtletí opravné položky 475 milionů Kč v souvislosti s pandemií, je zřejmé, že vliv krize se do výsledků ještě nemohl plně promítnout. Investoři tak budou svou pozornost upírat k výhledu hospodaření do konce roku," uvedl analytik Wood and Compeny Vladimír Vávra. Vedení banky podle něj oznámilo, že ve třetím čtvrtletí hodlá přehodnotit své rozhodnutí nevyplatit dividendu z loňského zisku. "Věříme, že díky kvalitní struktuře aktiv, podpořenou silnou kapitálovou vybaveností, má Moneta dobré předpoklady naplnit poměrně ambiciózní výhledy managementu," dodal.

Moneta zaznamenala růst úvěrového portfolia o 13,1 procenta, doprovázeného robustním růstem klientských vkladů o 18,2 procenta. Provozní výnos banky vzrostl o 14,7 procenta, podpořený čistým výnosem z finančních operací o 274 procent a meziročním růstem čistého úrokového výnosu o 4,9 procenta. Náklady činily 1,322 miliardy korun, což znamená, snížení provozních výdaje o 0,2 procenta.

Banka snížila očekávání celkových provozních výnosů za letošní rok z původních 12,5 miliardy na 11,6 miliardy korun. Dividendovou politiku plánuje revidovat ve třetím čtvrtletí s ohledem na aktuální ziskovost, kapitál a likviditu banky. "Z důvodů nejasností ekonomických důsledků pandemie covid-19 byl rovněž pozastaven zpětný odkup akcií," uvedla banka.

Na začátku dubna Moneta dokončila akvizici Wüstenrot stavební spořitelny a Wüstenrot hypoteční banky, a stala se tak stoprocentním vlastníkem akcií v obou společnostech. Získala tak více než 400.000 nových klientů, posílila svoji depozitní bázi o více než 55 miliard a úvěrové portfolio o 56 miliard korun.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Související

Více souvisejících

Moneta Money Bank banky Ekonomika

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy