Nejbohatší Evropan Arnault má nový projekt. Do obchodního domu investuje miliardu dolarů

Nejbohatší Evropan, majitel výrobce luxusního zboží LVMH Bernard Arnault investuje více než jednu miliardu dolarů (23,1 miliardy Kč) do obchodního domu La Samaritaine, který by se měl po 15 letech renovace znovu otevřít příští rok v dubnu.

Bernard Arnault přichází s novým obchodním domem v době, kdy spousta kamenných obchodů končí, protože spotřebitelé stále více dávají přednost internetovým obchodům jako Amazon.com. Podnikatel počítá, že jeho projekt si oblíbí hlavně bohatí Číňané, napsala agentura Bloomberg.

LVMH koupila La Samaritaine v roce 2001. Podobné "chrámy konzumu" bývaly hlavními tahouny maloobchodu, situace se však v posledních letech změnila. Spotřebitelé se stále více přesouvají na internet a maloobchodní řetězce, jako americký Macy's a britské House of Fraser a Debenhams, zavřely desítky obchodů. Barneys New York pak v srpnu požádal o ochranu před věřiteli a mnoho nákupních center v USA je napůl prázdných.

LVMH doufá, že obchod podpoří hlavně turisté z Číny. Navzdory obchodní válce s USA a protičínským protestům jsou to právě Číňané, kteří podporují růst prodeje luxusního zboží a jsou věrnými návštěvníky mnoha prodejen LVMH ve francouzském hlavním městě. La Samaritaine se má zaměřit především na bohaté klienty ze zahraničí.

La Samaritaine kdysi býval největším a nejdostupnějším z velkých pařížských obchodů. Nyní bude jeho prodejní plocha zmenšena na polovinu a druhá polovina bude patřit pětihvězdičkovému hotelu Cheval Blanc, restauracím, kancelářím a lázním značky Christian Dior. Maloobchodní prostory zaplní firma DFS, maloobchodní prodejce luxusního zboží ze skupiny LVMH, který provozuje převážně obchody duty-free.

DFS očekává, že kompaktní nákupní centrum s nabídkou zboží více než 600 značek přiláká ročně několik milionů návštěvníků. LVMH doufá, že exkluzivní módní linie, specializované značky kosmetiky a restaurace od špičkových po bufety, přivedou do obchodu také místní.

LVMH koupila obchodní dům s cílem ho renovovat a nechat otevřený. Myšlenku však musela po čtyřech letech změnit kvůli bezpečnostním rizikům. Mimo jiné původní podlaha ze skleněných dlaždic částečně zakrytá koberci a dodatečně vybavená elektrickými rozvody byla v případě požáru schopná vydržet jen 90 sekund. Roky pak trvalo, než se podařilo dokončit návrh přestavby.

LVMH údajně zaplatila za kontrolu Le Samaritaine v roce 2001 zhruba 225 milionů eur (5,7 miliardy Kč). Později dokoupila zbývající podíl za neznámou částku. Za renovaci a vybavení utratí 750 milionů eur.

Související

Bernard Arnault

Nejbohatším člověkem na světě je letos Bernard Arnault, uvádí Forbes

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault. Majetek tohoto francouzského podnikatele časopis vyčíslil na 211 miliard dolarů (4,5 bilionu Kč). Na druhou příčku tak Arnault odsunul šéfa americké automobilky Tesla Elona Muska. Jeho majetek se ztenčil na 180 miliard z loňských 219 miliard dolarů.
Elon Musk

Elon Musk se stal čtvrtým nejbohatším člověkem světa, předstihl Arnaulta

Zakladatel a šéf americké společnosti na výrobu elektromobilů Tesla Elon Musk se díky pondělnímu růstu ceny akcií firmy stal čtvrtým nejbohatším člověkem světa. Předstihl tak francouzského podnikatele Bernarda Arnaulta, který působí v odvětví prodeje luxusního zboží. S odvoláním na svůj index miliardářů o tom informovala agentura Bloomberg.

Více souvisejících

Bernard Arnault La Samaritaine Francie Ekonomika Obchody

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 12 minutami

před 53 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 4 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy