Opatření na odklad nájmu je rizikové a nepřijatelné, protestuje Prouza

Opatření na odklad nájmů na pomoc podnikatelům, kteří kvůli vládním opatřením museli zavřít provozy, považuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza za nepřijatelné a velmi rizikové řešení. Náklady by se podle něj měly rozdělit mezi majitele, nájemce, pomoci by měl také stát.

Prouza to řekl na dnešní společné tiskové konferenci Hospodářské komory, Svazu obchodu a cestovního ruchu a Asociace hotelů a restaurací ČR.

Firmy a živnostníci, kteří kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru museli zavřít své provozy, pravděpodobně budou moci požádat o odklad nájmu za období od 12. března do 30. června. Dlužný nájem budou muset ve splátkách uhradit do konce roku. Odklad nájmu se nemá vztahovat na placení energií a dalších služeb. Návrh ve středu večer schválila Sněmovna.

Prouza doufá, že návrh bude ještě dále projednáván. Podle něj se majitelé a nájemci shodli na tom, že by se na nákladech měli podílet společně. Ideálně by tak podle Prouzy měl polovinu nájmu zaplatit stát, ze čtvrtiny by se měla snížit výše nájmu a poslední čtvrtinu by zaplatil nájemník, uvedl. Zároveň upozornil, že je nutné vyřešit problém daně z přidané hodnoty z nezaplacených faktur za nájmy.

Odklad nájmu jako vhodnou pomoc nevidí ani majitel značek Pietro Filipi a Kara Michal Mička. Za nájmy svých obchodů by musel splatit 45 milionů korun. "Ideální stav by nastal, kdyby nájemci neplatili úroky z prodlení, obchodní centra by si nestahovala obchodní záruky a splátky nájmů by se odložily. Část by jich dotoval stát, ideálně 50 procent, pronajímatelé by dávali slevy z pronájmů v závislosti na vztazích a na nájemce by zbylo přibližně 20 procent, aby byli schopni situaci ustát," řekl Mička.

Související

Karel Havlíček

Stát bude hradit celé komerční nájmy za říjen, listopad a prosinec

Podnikatelé budou moci za říjen, listopad a prosinec získat od státu plnou náhradu komerčního nájmu. Na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Nyní mohli podnikatelé zasažení v souvislosti s koronavirem a vládními opatřeními žádat o příspěvek 50 procent na nájem. Zároveň by měl být program upraven tak, aby z něho už nebyly vyloučeny spřízněné osoby, uvedl Havlíček.

Více souvisejících

nájemné Svaz obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza (ekonom) Bydlení Ekonomika firmy živnostníci podnikatelé Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy