Pojišťovny už vyplatily lidem na jihu Moravy po tornádu 1,4 miliardy korun

Pojišťovny do konce srpna vyplatily lidem postiženým tornádem na jihu Moravy 1,4 miliardy korun. Jde o pojistné plnění z pojištění podnikatelů, domácností i plodin a zvířat. Z 9147 nahlášených pojistných událostí jich vyřídily 5376.

Jde pouze o škody způsobené tornádem na Hodonínsku a Břeclavsku. Poslední souhrnné údaje jsou k dispozici ke konci srpna, další souhrn budou mít pojišťovny na konci září, řekla ČTK mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Nová.

Nejvyšší pojistné plnění vyplatily pojišťovny soukromým osobám, a to 963 milionů korun. Na základě podnikatelských pojistek vyplatily 391 milionů korun a na základě pojištění plodin a zvířat devět milionů korun. Pojišťovny odhadují, že kvůli škodám způsobeným tornádem budou řešit 11.406 pojistných událostí a vyplatí za ně 3,4 miliardy korun. Pojistné plnění zatím nahlášených 9147 událostí dosahuje tří miliard korun.

Celkové škody způsobené tornádem přesáhly 11 miliard korun, z toho 1,5 miliardy korun jsou škody na majetku Jihomoravského kraje a obcí. Lidé, které tornádo postihlo, mohou kromě pojistek čerpat peníze také z dotací od státu nebo z veřejných sbírek.

Stát v první polovině září s lidmi podepsal více než 400 smluv zhruba za 600 milionů korun. Podnikatelům s více než 100 žádostmi proplatil kolem 50 milionů. Desítky milionů vybraly obce ve svých veřejných sbírkách, lidem pomáhají i neziskové organizace. Celkem se vybrala více než miliarda korun. Neziskové organizace lidem vyplatily už přes 600 milionů. Nejvíce vybrala a přerozdělila Diecézní charita Brno, podle mluvčí Simony Císařové s lidmi podepsala přes 1500 smluv.

Bouře s kroupami a tornádem o rychlosti až 300 kilometrů v hodině se prohnala Břeclavskem a Hodonínskem poslední červnový čtvrtek. Zanechala za sebou šest zmařených lidských životů a 1200 poškozených domů, z nichž asi 200 muselo k zemi.

Související

Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Charita chce v Hruškách postavit bydlení pro lidi zasažené tornádem

Diecézní charita Brno chce spolu s obcí v Hruškách na Břeclavsku postavit bydlení pro lidi zasažené tornádem, kteří nedokážou opravit své domovy. ČTK to řekla mluvčí charity Zuzana Horáková. Budova by měla mít devět bytů a náklady na její vznik by se mohly pohybovat kolem 30 milionů korun.

Více souvisejících

Tornádo na Moravě (24.6.2021) pojišťovny

Aktuálně se děje

před 35 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy