Průzkum ministerstva financí: Ekonomika letos klesne o 7,6 procenta., příští rok poroste

Česká ekonomika v letošním roce kvůli dopadům šíření koronaviru klesne o 7,6 procenta. Příští rok by ale měla stoupnout o 5,8 procenta. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 13 tuzemských odborných institucí. V letech 2022 a 2023 by měl růst ekonomiky být kolem 2,5 procenta.

"S výjimkou spotřeby sektoru vládních institucí by letos měly klesnout všechny složky domácí poptávky a i saldo zahraničního obchodu by mělo k vývoji HDP přispívat negativně. K oživení v příštím roce by měla přispět domácí i zahraniční poptávka," uvádí průzkum.

Inflace by pak podle průzkumu měla letos činit průměrných 2,7 procenta, v následujícím roce by ale měla klesnout na 1,6 procenta. K nižšímu růstu cen by měl přispět pokles cen ropy a oslabení domácí poptávky. V dalších letech by se inflace měla držet kolem dvou procent.

Zároveň oslovené instituce počítají s tím, že růst objemu mezd a platů letos citelně zpomalí na 1,6 procenta z 7,1 procenta loni. Příští rok by pak měly výdělky stoupnout v průměru o 3,2 procenta.

Do tzv. kolokvia byly zahrnuty předpovědi ministerstva financí, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva práce a sociálních věcí, České národní banky, společnosti Akcenta CZ, ČSOB, společnosti Deloitte Czech Republic, investiční společnosti Generali Investments CEE, Institutu ekonomických studií FSV UK, Komerční banky, Raiffeisenbank, Svazu průmyslu a dopravy ČR a UniCredit Bank. Pro větší reprezentativnost průzkumu k nim byly přiřazeny prognózy Evropské komise z května a Mezinárodního měnového fondu z dubna.

Ministerstvo financí v dubnové prognóze čeká letošní pokles ekonomiky o 5,6 procenta. Česká národní banka očekává letos pokles ekonomiky o osm procent. Podle EK české hospodářství kvůli omezením spojeným s šířením koronaviru zaznamená letos propad o 6,2 procenta. Podle MMF česká ekonomika letos kvůli dopadům koronaviru klesne o 6,5 procenta. Loni ekonomika vykázala růst o 2,5 procenta.

Související

Více souvisejících

Ekonomika Ministerstvo financí HDP ČR Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy