Sberbank nepodala rozklad proti rozhodnutí ČNB o odnětí licence

Sberbank CZ nepodá rozklad proti rozhodnutí České národní banky o odnětí licence, míří tak k likvidaci. Učinila to i přes výhrady k věcné správnosti rozhodnutí ČNB a přesvědčení, že současnou bezprecedentní situaci bylo možné řešit jinými vhodnými způsoby, řekl dnes ČTK ředitel komunikace banky Jan Hainz.

Kroky k odnětí licence Sberbank CZ, která je navázána na Rusko, zahájila ČNB 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu

Důvodem nepodání rozkladu je podle Hainze přesvědčení, že za daných okolností jde o nejlepší řešení pro všechny její věřitele a klienty, veřejný zájem i stabilitu českého finančního trhu. "Vedení Sberbank CZ je přesvědčeno, že nepodání rozkladu zabrání dalšímu prodlužování stávajícího mimořádného stavu Sberbank CZ a dalšímu prohloubení negativních dopadů sankcí na činnost banky," uvedl.

ČNB rozhodla o odnětí bankovní licence Sberbank CZ 14. dubna. Pátek byl posledním dnem lhůty, kdy mohla Sberbank proti tomuto rozhodnutí podat rozklad. Sberbank CZ očekává, že ČNB nyní co nejrychleji učiní veškeré nezbytné kroky k uspokojení věřitelů banky počínaje nominací likvidátora banky. Sberbank CZ je i nadále připravena úzce kooperovat s ČNB za účelem co nejrychlejšího vypořádání majetku banky a vyrovnání dluhů věřitelům, dodal Hainz.

"V případě, že Sberbank rozklad nepodá, v pondělí konstatujeme, že rozhodnutí o odebrání bankovní licence je pravomocné," řekla serveru E15.cz v pátek mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Sberbank CZ vlastní přes rakouskou Sberbank Europe ruská Sberbank. Sberbank CZ se dostala do problémů poté, co Rusko zahájilo 24. února vojenský útok proti Ukrajině. U poboček Sberbank v Česku se pak tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit účet nebo se dotazovali na fungování banky. Sberbank CZ následně oznámila uzavření poboček a zastavení transakcí. Ruská Sberbank sdělila v březnu, že odejde z Evropy.

V březnu byla zahájena výplata náhrad vkladů ze Sberbank CZ pro klienty banky. Poté 22. dubna začaly výplaty pro tzv. institucionální klienty, kterými jsou třeba poskytovatelé platebních služeb nebo exekutoři. Peníze jsou vypláceny přes Garanční systém finančního trhu prostřednictvím poboček Komerční banky, a to maximálně do 2,499.500 korun na jednoho vkladatele. Ve vybraných případech mohou klienti požádat o vyšší náhradu, ale jinak budou muset klienti s větší uloženou částkou čekat na vypořádání likvidace banky. Peníze měly ve Sberbank CZ i některé kraje a obce. Například Kraji Vysočina v bance zůstalo 2,4 miliardy korun.

Klientům Sberbank ve čtvrtek skončila lhůta pro doručení žádostí o výplatu zvýšených náhrad za pojištěnou pohledávku z vkladu. K žádostem podaným po uplynutí zákonem stanovené dvouměsíční lhůty, která uplyne dne 28. dubna 2022, nebude přihlíženo.

Související

Sberbank

Česká spořitelna dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ

Česká spořitelna dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ. Převod úvěrového portfolia očištěného o nesplácené a jinak problémové úvěry stvrdil zápis v rejstříku . Za úvěry v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun zaplatila spořitelna 41,053 miliardy Kč. Během dubna budou klienti Sberbank CZ převedeni do České spořitelny, řekla novinářům správkyně Sberbank Jiřina Lužová. Od května již budou splácet úvěry na nové účty.
Sberbank

Sberbank navrhuje vyplatit rekordní dividendy

Představenstvo největší ruské banky Sberbank navrhuje vyplatit dividendu 25 rublů na akcii, na dividendách tak chce vyplatit rekordních 565 miliard rublů (zhruba 166 miliard Kč). Oznámil to dnes generální ředitel banky German Gref. 

Více souvisejících

Sberbank ČNB

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 22 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy