Sberbank v Česku zavírá pobočky. Kvůli agresivním lidem zasahuje policie

Sberbank CZ, která má vazby na Rusko, dnes ve 14:00 uzavřela své pobočky v Česku. ČTK to řekla mluvčí banky Radka Černá. Důvodem jsou podle ní bezpečnostní problémy na pobočkách. Ve čtvrtek a dnes se před některými pobočkami banky tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o fungování banky. Kolem dnešního poledne nefungovalo internetové bankovnictví Sberbank CZ.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dnes po jednání vlády připomněl, že vklady klientů bank, včetně Sberbank, jsou ze zákona pojištěny do 100.000 eur (zhruba 2,5 milionu korun) pro jednoho vkladatele u jedné banky nebo družstevní záložny. Česká národní banka sdělila, že situaci kolem Sberbank monitoruje a z pozice dohledu i řeší. U poboček banky v Brně či Praze sledovali situaci na žádost personálu policisté a strážníci, podle zjištění ČTK ale nezasahovali.

"Vzhledem k tomu, že česká pobočka představuje nepatrný zlomek celkových aktiv Sberbank, může její matka bez větších problémů zásobit své tuzemské operace likviditou," řekl ČTK analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Její krach v ČR nečeká. Sberbank vznikla na půdorysu někdejší Volksbank, kterou převzala. Ta sama o sobě byla velmi marginální. "Sberbank se pres veškerou snahu nepodařilo najít v Česku další klientelu. Dopad odchodu ruské banky na tuzemsky trh by byl nulový," doplnil zakladatel EMA data Jiří Paták

Některé banky už zaznamenaly příchod klientů ze Sberbank. "Od čtvrtka zaznamenáváme zvýšený zájem klientů Sberbank o otevření nového bankovního účtu v Air Bank," řekla ČTK mluvčí banky Jana Pokorná. Totéž potvrdila mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

"Bohužel se objevily bezpečnostní problémy na našich pobočkách. Naši zaměstnanci jsou převážně občané ČR a musíme jim zajistit zvýšenou bezpečnostní ochranu, protože čelí fyzickým atakům," uvedla Černá.

Z tohoto důvodu byla banka podle ní nucena od dnešních 14:00 uzavřít své pobočky a zajistit bezpečnostní službu k ochraně zaměstnanců poboček. Banka počítá s tím, že v dalších dnech už budou pobočky opět standardně otevřené, klienti mohou využívat on-line bankovnictví a bankomaty. Klienti Sberbank CZ mohou využít jakýkoliv bankomat v ČR i zahraničí, pokud mají u nás účet, výběry mají zdarma, dodala Černá.

Například v brněnské pobočce Sberbank v Heršpické ulici se dav klientů snažil na poslední chvíli vybrat z bankomatů peníze, personál proto požádal o asistenci strážníky, řekl ČTK jejich mluvčí Jakub Ghanem. V Praze strážníci podle mluvčí Ireny Seifertové dopoledne asistovali na pobočkách na náměstí I. P. Pavlova a v ulici Na Příkopech. "Z obou poboček přišla od zaměstnanců žádost o pomoc s nespokojenými klienty. Strážníci na místě situaci uklidnili a následně si dohled opět převzala ostraha banky," uvedla Seifertová.

U tří pražských poboček Sberbank monitorovali situaci také policisté. Mluvčí Violeta Siřišťová ČTK řekla, že důvodem bylo oznámení od pracovníků banky, že se obávají agrese ze strany klientů. Zasahovat policisté podle ní ale nemuseli.

Okolo 12:30 čekala před pobočkou Sberbank na I. P. Pavlova v Praze asi desítka lidí, což podle pracovnice pobočky o polední přestávce není obvyklé. "Obvykle je tu nejvýše jeden člověk," podotkla. Čekající většinou chtěli převést peníze. "Chci převést peníze jinam. Z principu," řekl ČTK čekající muž.

Některé české firmy kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyhlašují bojkot služeb banky Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. "Silně doporučujeme našim poradcům a pobočkám tuto banku přestat okamžitě využívat, doporučovat a zprostředkovávat. V této souvislosti ji také vyjímáme z bonusového odměňování," uvedl zakladatel finančně poradenské společnosti Partners Petr Borkovec.

"Česká národní banka situaci kolem Sberbank v důsledku napadení Ukrajiny Ruskem nejen monitoruje, ale především dohledově řeší. Pro tyto situace jsou nastaveny standardní postupy jak na straně dohlíženého subjektu, tak České národní banky s cílem minimalizovat dopady na klienty," řekla ČTK mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank Russia. Jejím padesátiprocentním vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka se obchoduje na burze. Sberbank CZ reguluje a dozoruje Česká národní banka. V Česku působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a asi 120.000 klientů.

Související

Sberbank

Česká spořitelna dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ

Česká spořitelna dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ. Převod úvěrového portfolia očištěného o nesplácené a jinak problémové úvěry stvrdil zápis v rejstříku . Za úvěry v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun zaplatila spořitelna 41,053 miliardy Kč. Během dubna budou klienti Sberbank CZ převedeni do České spořitelny, řekla novinářům správkyně Sberbank Jiřina Lužová. Od května již budou splácet úvěry na nové účty.
Sberbank

Sberbank navrhuje vyplatit rekordní dividendy

Představenstvo největší ruské banky Sberbank navrhuje vyplatit dividendu 25 rublů na akcii, na dividendách tak chce vyplatit rekordních 565 miliard rublů (zhruba 166 miliard Kč). Oznámil to dnes generální ředitel banky German Gref. 

Více souvisejících

Sberbank

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý kancléř Mynář čelí obžalobě kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy