Spotřebitelské ceny v červenci meziročně stouply o 3,4 pct, za rok nejvíce

Spotřebitelské ceny v červenci meziročně stouply o 3,4 procenta, což bylo nejvíce od loňského prvního prázdninového měsíce. Ve srovnání s červnem tempo růstu cen zrychlilo o 0,6 procentního bodu. Největší vliv na tento vývoj mělo opět zdražování aut a pohonných hmot. Meziměsíčně ceny stouply o procento, důvodem byly vyšší ceny dovolených. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

"Největší vliv na meziroční cenový růst měly potřetí za sebou ceny v dopravě. Ceny automobilů vzrostly o 5,4 procenta, pohonných hmot a olejů o 18,5 procenta. Například Natural 95 se v červenci u čerpacích stanic prodával průměrně za necelých 33,5 koruny za litr, což byla nejvyšší hodnota od prosince 2014," uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. Analytici odhadovali, že meziroční inflace v červenci zůstala na červnových 2,8 procenta, případně mírně zrychlila na 2,9 procenta.

Vedle aut a paliv meziročně v červenci zdražily potraviny, nealkoholické i alkoholické nápoje a bydlení. Například zelenina po červnovém meziročním zlevnění o 6,8 procenta zdražila o 6,9 procenta, přičemž brambory byly o 2,8 procenta dražší než před rokem. O 6,4 procenta více než o rok dříve stálo pivo a tabákové výrobky o 8,4 procenta. Ovoce však bylo v červenci meziročně levnější o 4,8 procenta a maso o 1,4 procenta. Ceny v restauracích a kavárnách meziročně vzrostly o 4,4 procenta.

V oblasti bydlení zdražilo proti loňskému červenci nájemné v bytech o 2,5 procenta a výrobky a služby pro běžnou údržbu a opravy bytu o 5,5 procenta. Cena vodného a stočného stoupla shodně o 5,5 procenta, naopak elektřina zlevnila o 3,4 procenta a zemní plyn o 4,7 procenta.

Meziměsíční vývoj spotřebitelský cen ovlivnily podle statistiků především vyšší ceny v oddíle rekreace a kultura, což bylo dáno nárůstem sezonních cen dovolených s komplexními službami o 23,2 procenta. Pohonné hmoty proti červnu zdražily o 2,9 procenta a auta o 0,7 procenta. Vyšší ceny než v červnu si rovněž účtovaly restaurace, kavárny nebo hotely. Z potravin si lidé připlatili například za polotučné trvanlivé mléko, které bylo proti červnu dražší o téměř sedm procent, nebo za maso a cukr. Naopak proti červnu zlevnilo víno, ovoce, margarín, vejce nebo brambory.

ČSÚ dnes zveřejnil také vývoj cen v dovozu a vývozu za červen. Meziročně vývozní ceny stouply o 3,4 procenta a dovozní o 5,1 procenta, přičemž rozhodující vliv na to mělo jako o měsíc dříve zdražení minerálních paliv, zejména elektřiny, plynu a ropných výrobků. V souvislosti s meziměsíčním vývojem vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš uvedl, že proti květnu posílila koruna vůči euru a k dolaru mírně oslabila, meziročně však vůči oběma měnám posílila. Vývozní ceny tak vzrostly o 0,6 procenta a dovozní o 1,2 procenta proti květnovým cenám. "Ve vývozu i dovozu pokračoval značný růst cen minerálních paliv a ostatních surovin, což je zvlášť patrné v meziročním srovnání. Významně rostly ceny ropných výrobků, elektřiny, plynu, železa, oceli, kovového odpadu a dřeva," doplnil Klimeš.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy