Svaz obchodu vybízí lidi, aby sdíleli zkušenosti s "energošmejdy". Spustil speciální web

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) vybízí lidi, aby sdíleli zkušenosti s podvodníky v oblasti energetiky, takzvanými energetickými šmejdy.

Vytvořil proto nový web smejdumzmar.cz, jenž obsahuje i hlavní argumenty pro přijetí novely energetického zákona, která má situaci řešit. Sněmovna ji v prvním čtení má projednat v úterý 29. září. 

"Každý podvedený spotřebitel může společně s námi podpořit rychlé přijetí novely energetického zákona tím, že na tomto webu zveřejní svůj příběh. Na příkladech reálných podvedených zákazníků upozorňujeme na smysl jednotlivých ustanovení novely a na důvody pro posílení spotřebitelských práv," uvedl dnes prezident SOCR ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza. "O novele se už dva roky bez výsledku hovoří. Přitom kdyby platila, žádný z těchto nešťastných příběhů by se nestal," dodal.

Vláda návrh novely zákona přijala v polovině března. Svaz dnes připomněl, že úprava mimo jiné přichází s vymezením pojmů zprostředkovatel a zprostředkovatelská činnost, které nyní nejsou v legislativě blíže definovány a regulovány. Nejzásadnější novinkou je pak z pohledu SOCR ČR zavedení povinné registrace těchto podnikatelů v elektronickém registru, který bude spravovat Energetický regulační úřad (ERÚ).

"Ten tak získá nově možnost a pravomoc trestat nepoctivé zprostředkovatele. Mezi další důležitá ustanovení patří i snadnější vypovídaní nově uzavřených smluv bez sankce, pokud byly uzavřeny distančním způsobem, nebo zákaz uzavírání smluv na dobu delší než tři roky," sdělil svaz. "Přestože se energetičtí šmejdi dostali na billboardy jako součást předvolební kampaně již několikrát, teprve nyní mají poslanci reálnou možnost rozhodnout o jejich osudu," uvedl.

Podle SOCR ČR je nepřípustné, aby takzvaní energošmejdi ve své činnosti beztrestně pokračovali. "Vyvíjíme proto společně s řadou slušných dodavatelů, ministerstvem průmyslu a obchodu a ERÚ tlak na zákonodárce, aby problémy s energošmejdy vyřešili. I díky aktivnímu zapojení Patrika Nachera (za ANO), který je zpravodajem zákona, stále existuje šance, že při rychlém projednání může novela platit už od začátku příštího roku," dodal Prouza.

Související

Energetický regulační úřad

Díky lepší legislativě a krizi ubývá energošmejdů

V poslední době ubývá nepoctivých zprostředkovatelů energií. Obchody takzvaných energošmejdů komplikuje od poloviny roku nově zavedený registr energetických zprostředkovatelů a dolehla na ně i současná energetická krize. Na dnešním setkání s médii se na tom shodli výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiří Gavor a Michal Kulig, ředitel alternativního dodavatele firmy Yello, dceřiné společnosti Pražské energetiky (PRE). Dokládají to i fakta Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který má letos o 72 procent méně podání na zprostředkovatele než v minulých letech.
Senioři, ilustrační foto

Váš vnuk potřebuje peníze, jinak mu hrozí vězení, volají šmejdi seniorům. Zdechovský žádá pro podvodníky vyšší tresty

Dříve prodávali seniorům předražené hrnce, teď se vydávají za vnuky nebo lékaře. Nové praktiky takzvaných šmejdů podle europoslance Tomáše Zdechovského vytahují z důvěřivých důchodců ročně miliony korun. Jde častokrát o mezinárodní skupiny, které operují také v sousedních zemích. „Policie v těchto případech bohužel tahá za kratší konec, když už se podaří podvodníky dopadnout a postavit před soud, hrozí jim nízké tresty. Realita se musí změnit,“ říká pro EuroZprávy.cz místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, který chce situaci řešit i na evropské úrovni.

Více souvisejících

Šmejdi - podvodní prodejci Energetika Svaz obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza (ekonom) Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy