Účtenkovka vydržela 2,5 roku. Provázely ji problémy, teď končí kvůli úsporám

Poslední slosování Účtenkovky se uskuteční 15. dubna. Ministerstvo financí se rozhodlo loterii ukončit v souvislosti s úsporami kvůli boji s novým typem koronaviru.

Ministerstvo financí (MF) pořádalo účtenkovou loterii od 1. října 2017. Slibovalo si od ní větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek vydaných v EET (funguje od prosince 2016), jejíž efektivita se tím měla zvýšit. Opozice ale byla k zavedení loterie skeptická.

Zájemci mohli své účtenky registrovat prostřednictvím formuláře na www.uctenkovka.cz nebo pomocí mobilní aplikace Účtenkovka. Hráč mohl zaregistrovat z jednoho obchodu jednu účtenku denně. Obdobnou loterii zavedlo již dříve Chorvatsko, Slovensko či Slovinsko.

Průměrně se každý měsíc slosování zúčastnilo zhruba 380.000 hráčů s 16 miliony zaregistrovaných účtenek. Nejvíce hráčů vůbec se do projektu zapojilo v listopadu 2017, a to 478.000. Zatím posledního losování letos v březnu se zúčastnilo 311.000 soutěžících, kteří zaregistrovali 13,1 milionu účtenek.

Do října, tedy za dva roky existence loterie, se do ní zapojil téměř milion lidí. "Účtenkovku považujeme vzhledem k počtu hráčů i registrovaných účtenek za úspěšný projekt. Za úspěch považujeme také minimální pokles počtu hráčů, který je v čase nevyhnutelný u každé loterie či obdobné hry ...," řekl Tomáš Weiss z tiskového oddělení MF.

Loni na podzim se ale objevilo podezření, že loterie není regulérní a že se při ní obcházejí pravidla. Některá média totiž v té době informovala o tom, že jeden hráč za měsíc zaregistroval přes 11.000 účtenek a loterii tak mohli ovládnout profesionální hráči. MF následně pravidla loterie pozměnilo. Každý hráč tak od prosince mohl zaregistrovat maximálně 500 účtenek měsíčně.

Server Seznam Zprávy koncem roku uvedl, že MF podezírá dvě firmy ze zneužívání loterie. Na obě proto podalo trestní oznámení. Na podezřelé firmy upozornila finanční správa, která se předtím zaměřila na subjekty, které vystavují účtenky vykazující znaky fiktivních tržeb, zejména velké množství haléřových účtenek.

MF v prosinci uvedlo, že náklady na propagaci účtenkovky za rok 2019 budou zřejmě činit zhruba pět milionů korun. Fixní náklady na loterii firmou Wincor Nixdorf, která provoz zajišťuje, činí ročně 12,4 milionu korun a MF každý rok na výhry vyčlenilo 64,8 milionu.

Slosování loterie bylo na pořadu každý 15. kalendářní den v měsíci. MF od prosince zvýšilo počet možných výher v loterii, a to z 21.025 na 30.215. Celková hodnota výher zůstala ale zachována, změna se týkala především navýšení počtu nejnižší stokorunové výhry. První výhra je milion korun, druhá automobil za zhruba 400.000 Kč, třetí 300.000 Kč, čtvrtá 200.000 Kč a pátá 100.000 korun.

Záměr zrušit účtenkovou loterii kvůli úsporám oznámila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v půlce března. "Začnu škrtat ve své kapitole, začnu tím, že zruším účtenkovou loterii, což je úspora teď hned rychlá 65 milionů korun ročně a raději je dám na roušky," řekla Schillerová České televizi.

Související

Placení, tržby, ilustrační foto

Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii

Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii, kterou zavedlo jako jedno z opatření na potírání daňových úniků. Oznámil to dnes ejí provozovatel, národní loterijní firma Tipos. Ministr financí Eduard Heger uvedl, že stát má lepší nástroje na odhalování daňových úniků při evidenci tržeb. V Česku podobná loterie k elektronické evidenci tržeb (EET) skončila loni.

Více souvisejících

Účtenkovka Ministerstvo financí Alena Schillerová Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Muž nepřežil napadení v pražském autoservisu, na místě je policie

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy