Živnostníci mohou ode dneška žádat o ošetřovné za únor

Živnostníci mohou ode dneška žádat o ošetřovné za únor. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) přístup do on-line formuláře otevře v 09:00, žádosti bude přijímat do 19. dubna.

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musely kvůli uzavření škol a sociálních zařízení omezit podnikání z důvodu péče o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, mají stejně jako v předchozích měsících nárok na příspěvek 400 korun na den. Dotaci si nemohou nárokovat za období jarních prázdnin a nemohou ji čerpat zároveň s kompenzačním bonusem.

Zájemci o ošetřovné by měli žádost posílat přednostně vlastní datovou schránkou, bude tak nejrychleji zpracována i vyplacena. Odeslat ji budou moci ale i e-mailem s elektronickým podpisem, případně poštou a obálku označit "fpuno21". Resort podnikatele žádá, aby při zaslání žádosti poštou listy nesešívali. Osobní podání v budově MPO nebude z hygienických důvodů možné.

Každý živnostník může podat za stanovené období jen jednu žádost. Dotaci si nemůže nárokovat, pokud si dítě nebo ošetřovaného člověka nechal doma dobrovolně.

OSVČ podaly v lednu 14.926 žádostí o ošetřovné v objemu 132,4 milionu korun. MPO jich do čtvrtka podle své mluvčí Štěpánky Filipové schválilo 93 procent za zhruba 123,4 milionu korun a peníze vyplácí žadatelům. Za druhou vlnu pandemie, od loňského října, už resort podle Filipové zadal výplatu pro 61.844 žádostí v objemu asi 448,1 milionu korun.

Kvůli druhé vlně pandemie koronaviru musely školy, s výjimkou mateřských, zavést výuku na dálku od 14. října. Postupně se žáci do škol vraceli od 18. listopadu, většina školáků a studentů usedla do lavic poté naposledy 18. prosince. Vzhledem ke špatné epidemické situaci vláda od 1. března rozhodla o uzavření také mateřských škol, prvních a druhých tříd základních škol a speciálních škol, které od ledna jako jediné fungovaly v prezenčním režimu.

Děti by se do škol mohly podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) vrátit pravděpodobně ve druhé půlce dubna. Podmínkou přitom bude pravidelné testování, uvedl ve středu na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví.

Související

Podnikatelé, ilustrační foto

Kdo je tady zvýhodněný: OSVČ, nebo zaměstnanci?

U příležitosti vládou zvažovaného zvýšení odvodů osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) se opět rozjela veřejná diskuse o tom, zda a jak jsou zvýhodněny. Jenže srovnávat OSVČ či živnostníky a zaměstnance je jako porovnávat jablka a hrušky, komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda.

Více souvisejících

osvč ošetřovné

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy