Barroso (EK): Bez fiskální konsolidace nás čeká další krize

Huntsville/Brusel - Pokud nepřistoupíme k fiskální konolidaci, proutrácíme se až do další krize, uvedl předseda Evropské komise (EK) José Manuel Barroso ve svých poznámkách k projevu při příležitosti pátečního zahájení summitu zemí G8 v kanadském Huntsvillu. Informovala o tom v pátek Evropská komise (EK).

"Již není čas na rozšiřování rozpočtových deficitů. Evropa se nyní dohodla, že začne implementovat únikové strategie, které budou pozvolné a budou respektovat stav fiskální kondice každého konkrétního státu. Nicméně je nereálné očekávat nějakou změnu, která by se stala přes noc," uvedl Barroso ve svých poznámkách."Přijetí principů fiskálního utahování opasků však není konec sám o sobě, je to jen cesta, jak obnovit důvěru trhů i hospodářský růst," dodal Barroso.Právě dluhová krize pramenící z pravidelného porušování Paktu stability a růstu nyní ohrožuje ekonomické zotavení zemí eurozóny. Řecko, Španělsko, Itálie či Portugalsko se ocitají pod drobnohledem ratingových agentur a jsou tlačeny k zavedení úsporných opatření, která mají zaručit udržitelnost jejich rozpočtů.Skupina nejbohatších států světa G8 bude na svém summitu hledat způsob, jak mimo jiné pomoci chudým zemím v době, kdy se i bohaté země musí potýkat s vážnými problémy vlastních rozpočtových deficitů.

Související

EU

Pro eurokomisaře začne v únoru platit nový etický kodex

Brusel - Od února 2018 začne pro členy Evropské komise etický kodex. Obsahuje přísnější pravidla například ohledně střetu zájmů či možností nástupu do lobbistických firem, až tito lidé ukončí své působení v unijní exekutivě. Kodex nyní čekají konzultace s europarlamentem.
Vladimir Putin a José Manuel Barroso

Putin vyhrožuje: Kyjev zaberu do čtrnácti dnů, když budu chtít

Brusel - Ruský prezident Vladimir Putin údajně v souvislosti s ukrajinskou krizí řekl dosluhujícími šéfovi Evropské komise Josému Barrosovi, že když bude chtít, zabere Kyjev za dva týdny. Napsal to italský list La Repubblica. Barroso to měl prohlásit v sobotu během mimořádného summitu EU v Bruselu.

Více souvisejících

José Manuel Barosso

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy