Předvolební návrhy favorita voleb v Polsku působí těžkou hlavu investorům

Praha - Pavel Kopeček, portfolio manažer, ČSOB Asset Management, komentuje nadcházející parlamentní volby v Polsku, které nás čekají tento víkend.

Polské volby jsou zajímavé hned z několika důvodů. Současná proevropská vláda svůj mandát pravděpodobně neobhájí, a to i přes velice příznivý ekonomický vývoj během své osmileté vlády. Nesilnější opoziční strana a favorit voleb, Právo a spravedlnost (PiS), se netají svým euroskeptickým pohledem a zamýšlenými výraznými změnami v hospodářské politice.

Právě předvolební návrhy působí těžkou hlavu investorům, především akcie bank negativně reagovaly na možné zavedení speciální bankovní daně a palčivé způsoby řešení hypoték ve švýcarských francích. Není náhodou, že navrhované změny připomínají maďarský scénář premiéra Viktora Orbána.

I kdyby se PiS podařilo sestavit jednobarevnou vládu, střet s realitou nakonec může vést k obroušení některých hran, navzdory silným předvolebním prohlášením. Koaliční vláda s některou z menších stran může přinést podobný efekt, který mohou investoři po předchozí panice dokonce ocenit. Nesmíme totiž zapomínat, že velkou část předvolebních návrhů již investoři strávili a realita nemusí být nakonec tak horká, jak se uvaří.

Související

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

Více souvisejících

Polsko Polský parlament

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy