O půlnoci končí platnost kulatých jednolibrových mincí

Londýn - Britové se minulý týden zbavili 60 milionů kulatých jednolibrových mincí, které počínaje dnešní půlnocí v Británii přestávají platit. Nahradí je mince hranatějšího tvaru, které budou hůře falšovatelné.

Mezi lidmi ale podle britských médií stále koluje až 400 milionů starých jednolibrovek. Mnoho obchodů už oznámilo, že je hodlají přijímat dál, některé až do Vánoc.

Naopak v řetězcích jako je Lidl, M&S nebo Sainsbury’s jimi už platit nebude možné. Tesco, Aldi nebo Poundland patří k těm, kdo zůstanou vstřícní. Velké banky navíc lidem umožní ještě několik měsíců, aby si mince vložili na svá konta.

Britové se mají připravit na to, že staré kovové jednolibrovky přestane přijímat většina automatů, takže nikomu nepomůže, že si jejich zásobu ponechá v autě na zaplacení parkovacích lístků. Královská mincovna oznámila, že staré mince bude možné stále darovat v rámci dobročinných akcí. List The Daily Telegraph na svém serveru napsal, že v jeho vlastním průzkumu 37 procent lidí přiznalo, že z mincí, které mají v peněžence, jsou stále víc než polovina staré jednolibrovky.

"Zavedli jsme novou minci, abychom snížili mnohamilionové podvody způsobené padělky. Obchodníci nám řekli, že si přejí, aby bylo stanoveno konečné datum, dokdy mohou staré mince přijímat, a tím je 15. říjen," sdělil mluvčí ministerstva financí.

Související

Více souvisejících

Velká Británie peníze GBP Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy