Získá Murdochovo impérium britskou Sky News? Situace se značně komplikuje

Londýn - Americká mediální společnost 21st Century Fox vlastní v britské televizi Sky News už 39 procent akcií a na jejím úplném převzetí se dohodla v prosinci 2016. Britskému antimonopolnímu úřadu (CMA) se ale akvizice nezamlouvá. Rodina podnikatele Ruperta Murdocha nově navrhuje, že Sky News právně oddělí od Fox.

Úřad CMA v lednu předběžně rozhodl, že kdyby se akvizice uskutečnila, Murdochova rodina by měla příliš velký vliv na britské zpravodajství.

Situaci komplikuje plánovaná koupě většiny aktivit společnosti 21st Century Fox, včetně televize Sky, americkým zábavním gigantem Walt Disney Co. Zatím není ani jasné, jak se k dohodě postaví americké regulační orgány.

Navíc koncem února do hry vstoupila americká mediální společnost Comcast. Za Sky hodlá nabídnout 31 miliard dolarů (asi 640 miliard Kč). Je to o 16 procent více, než činila nabídka majitele Foxu Ruperta Murdocha. Že je částka nabízená Foxem příliš nízká, si již stěžovali někteří akcionáři Sky. Nicméně Comcast zatím nepředložila oficiální nabídku.

Fox už učinila kroky, které mají zaručit nezávislost Sky News. Navrhuje ustavit nezávislé představenstvo a slibuje kanál nejméně deset let financovat. Současně nabídla, že by britský zpravodajský kanál mohla prodat skupina Walt Disney bez ohledu na to, jak dopadne plánovaná akvizice Foxu tímto zábavním gigantem.

Související

Donald Trump

Murdoch měl osobně zasahovat do vysílání Fox News o Trumpově porážce ve volbách

Americký mediální magnát Rupert Murdoch osobně dával vedení své stanice Fox News pokyny o tom, kdy a jak informovat o prohře Donalda Trumpa v prezidentských volbách v roce 2020. Napsal to dnes britský deník The Guardian v návaznosti na informace zveřejněné v rámci soudního sporu stanice Fox News se společností Dominion Voting Systems. Ta byla jedním z protagonistů konspiračních teorií o podvodech při volbách roku 2020.

Více souvisejících

FOX NEWS Rupert Murdoch Sky News Ekonomika studio 20th Century Fox

Aktuálně se děje

před 33 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy